Svijet
0

Brazilci u drugom krugu biraju nasljednika Lule da Silve

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U nedjelju 136 miliona Brazilaca bira nasljednika predsjednika Inacija Lule da Silve kojem ustav brani treću kandidaturu, ali koji je u osam godina vlasti Brazil učinio 8. svjetskom ekonomijom i s rekordnom 82-postotnom popularnošću učinio je sve da doprinese pobjedi kandidatkinje svoje Radničke stranke kojoj to ipak nije uspjelo u prvom krugu 3. oktobra.

Bivša predstojnica Lulina ureda 62-godišnja Dilma Rousseff zadnjih dana kampanje znatno je povećala prednost pred protukandidatom Joseom Serrom na 51,9 posto prema 36,7 posto.

Lula je snažno lobirao za Roussef i njena je pobjeda bila očekivana već u prvom krugu, što se nije ostvarilo s nedovoljnih 46,8 posto glasova prema 32,6 posto za Serru.

Glavno iznenađenje prvog kruga 3. oktobra bila je Marina Silva, kandidatkinja Zelenih koja je dobila glasove 19,3 posto birača.

U drugom krugu Silva, članica Evangeličke crkva koja se protivi izmjeni zakona o pobačaju, odbila je podržati jedno od dvoje kandidata.

Ankete pokazuju da će mnogi njeni birači podržati baš Dilmu Rousseff koja je u međuvremenu, kako bi pridobila Katoličku crkvu, objavila da odustaje od izmjene zakona o pobačaju.