Svijet
0

Brazilac Graziano novi šef FAO-a

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Brazilac Jose Graziano da Silva izabran je u nedjelju za novoga glavnog direktora UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), čiji će glavni zadatak biti da smanji veliki broj gladnih u svijetu u vrijeme rekordno visokih cijena hrane.

Graziano, do sada regionalni predstavnik u FAO-a za Latinsku Ameriku i Karibe, pobijedio je u drugom glasanju sa 92 od 180 glasova zemalja članica ove organizacije UN-a, javio je Associated Press.

On je dobio više glasova od Miguela Angela Moratinosa, bivšeg šefa diplomacije Španjolske, i četiri druga kandidata.

Prvi kandidat Brazila za glavnog direktora FAO-a, 61-godišnji profesor Graziano posvetio je svoju tri desetljeća dugu karijeru borbi protiv gladi podižući razinu svijesti javnosti i boreći se da se promijeni politika na tome polju, u javnome i privatnom sektoru, u Brazilu i regiji, navodi AP.

Jedna od njegovih glavnih poruka je kako je hitno potrebno da se nacije i međunarodne organizacije ujedine u borbi protiv gladi, kojom je 2010. godine bilo pogođeno 925 miliona ljudi - najviše, 578 milijuna, u azijsko-pacifičkoj zoni i u subsaharskoj Africi 239 milijuna ljudi.

Novi glavni direktor FAO je postao poznat poslije 2003. godine kada je kao brazilski ministar za sigurnost hrane imao značajnu ulogu u osmišljavanju i primjeni brazilskog programa "Bez gladi" kojim je postignut uspjeh u smanjenju broja gladnih.

Tim programom pružena je pomoć za 24 milijuna Brazilaca koji žive na pragu siromaštva i smanjen broj neuhranjenih za 25 posto od 2003. do 2010. korištenjem inovativnih pristupa poput osnaživanje žena u brazilskim kućanstvima.

Graziano će zamijeniti Senegalca Jacquesa Dioufa čije je 18-godišnje zadržavanje na čelu FAO-a dovelo do promjene statuta organizacije i vremenskog ograničenja mandata.

FAO, sa sjedištem u Rimu, najveća je agencija Ujedinjenih naroda s godišnjim proračunom od oko milijardu dolara.

Već duže vremena agencija je suočena sa zahtjevima najvećih donatora, poput SAD-a, da se reformira i stanji proračun, što će biti jedan od glavnih zadataka Graziana, koji ima brazilsko-talijansko državljanstvo, na početku njegovog četverogodišnjeg mandata.