Svijet
0

Brazil zvanično priznao palestinsku državu, Izrael razočaran

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Brazil je priznao palestinsku državu u granicama od prije rata 1967. godine, kada je Izrael osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalemom i pojas Gaze.

U javnom pismu, upućenom palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu, navodi se da ta zemlja priznaje "legitimne aspiracije palestinskog naroda za sigurnom, ujedinjenom demokratskom i ekonomski održivom državu koja koegzistira mirno s Izraelom".

Takav potez brazilskog predsjednika Luiza Inácija Lula da Silve na kraju njegovog predsjedničkog mandata izazvao je ljutnju u Izraelu i SAD-a. Brazil je optužen da podriva mirovni proces, dok SAD ulažu velike napore da vrate dvije strane za pregovarački stol.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je razočaranost proglašenjem o priznavanju.

"Priznavanje palestinske države je kršenje privremenog sporazuma potpisanog između Izraela i Palestinske uprave 1995. godine, u kome se kaže da će se status Zapadne obale i pojasu Gaze razmatrati i riješiti kroz pregovore", navedeno je u saopćenju.

Uz to je ocjenjeno da svaki pokušaj da se zaobiđe taj proces i da se unaprijed unilateralno donose odluke o postojećim nesporazuma samo podriva povjerenje između dvije strane.

Proizraelski članovi američkog Kongresa upozorili su da će takva odluka podriti mir i stabilnost na Bliskom istoku.

Brazilsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da, ipak, još vjeruje da je od suštinske važnosti rješenje između Izraela i palestinskog rukovodstva do koga će se doći pregovorima.

Odluka brazilskog predsjednika tumači se kao odraz rastućeg interesa Brazila za politiku na Bliskom istoku. Ta zemlja je već bila uključena u nezvanični kanal pregovora između Izraela i Sirije, podsjećaju poznavaoci prilika. U martu je predsjednik Lula postao prvi brazilski predsjednik koji je posetio Svetu zemlju.

Šef izraelske diplomatije Avigdor Lieberman odbio je tada da se sastane s njim nakon što je Lula odbio poziv da položi vijenac na grob osnivača cionizma Theodora Herzla.

Više od 100 zemalja, najviše iz Azije, Afrike i s Bliskog istoka, priznalo je palestinsku državu.

Izrael strahuje da će se druge južnoameričke zemlje ugledati na Brazil i da će i Peru priznati Palestinu u narednih nekoliko dana.

Brazil je priznao Palestinu u trenutku kada je Abbas nagovjestio da će preko UN-a tražiti priznanje palestinske države ako se ne prevaziđe zastoj u pregovorima, prenosi u ponedjeljak Tanjug.

Država Palestina je unilateralno proglašena 15. novembra u Alžiru 1988. godine.