Svijet
0

Brazil: Požar izazvala pirotehnička sredstva

FENA
Požar u noćnom klubu na jugu Brazila, u kojem je u nedjelju stradalo 234 ljudi, izazvala su neadekvatna pirotehnička sredstva koja su upotrijebili muzičari tokom nastupa, a snimak sa sigurnosnih kamera je sakriven od istražitelja, saopćila je policija.

Marselo Arigoni, načelnik policije u gradu Santa Maria, gdje se dogodila tragedija, saopćio je da su muzičari za nastup kupili pirotehnička sredstva koja su napravljena isključivo za upotrebu na otvorenom prostoru, a koja su bila znatno jeftinija od onih koja se koriste u prostorijama.

Arigoni je, također, istakao da su prekršene brojne sigurnosne mjere u noćnom klubu Kiss, uključujući i to da aparati za gašenje požara nisu radili, javio je AFP.

U ponedjeljak su u vezi sa ovim slučajem uhapšena dva vlasnika kluba i dvoje muzičara, a policija i dalje pokušava pronaći snimak sa sigurnosnih kamera.

Vlasnici kluba tvrde da sistem za nadzor nije radio već dva mjeseca.

Pored toga, policija traga i za kasom, koja bi mogla pokazati da li je u klubu kobne noći bilo previše ljudi.

Klub, koji je i dalje radio iako mu je istekla dozvola, imao je samo jedan izlaz, koji je bio neoznačen i zagrađen čeličnim pregradama, tvrde preživjeli.

Istražitelji su pod sve većim pritiskom da riješe slučaj, budući da se Brazil priprema za organizaciju Svjetskog prvenstva u nogometu 2014. i Olimpijskih igara 2016. godine.