Svijet
1

Brazil: Policija suzavcem i gumenim mecima rastjerala demonstrante

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 32 osobe, većinom policajaca, povrijeđene su danas kada je brazilska policija upotrijebila suzavac i gumene metke da bi rasturila demonstracije u glavnom gradu Braziliji, javile su agencije, prenoseći saopćenja vlasti i demonstranata.

Associated Press prenio je tvrdnju vlasti da je povrijeđeno 30 policajaca.

U akciji protesta koji je organizirao pokret brazilskih seljaka-bezemljaša, učestvovalo je najmanje 15.000 ljudi, navodi France Press, prenoseći tvrdnju predstavnika demonstranata da je najmanje dvoje učesnika protesta povrijeđeno.

"Kada je policija vidjela da uzimamo materijal iz autobusa (za postavljanje barikade) krenula je na nas gasom i svim drugim", rekao je neimenovani predstavnik demonstranata.

Protestni marš počeo je mirno ali je sukob s policijom počeo kako su se približili predsjedničkoj palati.

Predsjednica Dilma Rousseff nije bila u zgradi.

Zbog obima protesta, brazilski Vrhovni sud koji se nalazi kod trga gdje je protest održavan, otkazao je zasjedanje, navodi francuska agencija.

Prema izjavi predstavnika suda, nije postojala namjera demonstranata da uđu u zgradu, ali je osiguranje preporučilo otkazivanje sjednice zbog broja demonstranata.

AP, međutim, izvještava da je grupa demonstranata pokušala da uđe u zgradu, kao i da je policija rastjerivala demonstrante koji su blokirali glavne puteve i pokušali da uđu u vladinu zgradu, kao i da su oni uzvraćali policiji kamenicama i komadima drveća.

Poslije sukoba s policijom, demonstranti su se udaljili i otišli prema obližnjoj zgradi Kongresa.

Među demonstrantima su bili poljoprivredni radnici koji obilježavaju 30 godina od osnivanja Pokreta seljaka-bezemljaša (Movimento dos Trabalhadores Sem Terra, MST), jednog od najvećih u svijetu.

Pokret decenijama zahtijeva od vlada obuhvatnu zemljišnu reformu i dodjeljivanje neiskorištenog zemljišta poljoprivrednicima, a razočaran je sporim napretkom koji je načinjen.

AP navodi da je po brazilskom ustavu iz 1988. moguće eksproprisati neiskorišteno zemljište uz nadoknadu vlasniku.

Agrarna reforma je "vruća tema" u jednoj od najvećih agrarnih sila u svijetu, gdje približno 3,5 odsto veleposjednika kontrolira polovinu obradivog zemljišta.

Lideri seljaka-bezemljaša nadali su se da će se stanje promjeniti po dolasku na vlast ljevičarske Radničke partije 2003., budući da je ta stranka s aktivistima te grupe imala snažne veze.

Međutim, oni kritikuju Rousseffovu, tvrdeći da je usporila tempo dodjele neiskorištenog zemljišta, prenosi Tanjug.

Lideri seljaka navode da je od dolaska Rousseffove na vlast 1. januara 2011., samo 4.700 porodica dobilo od vlade zemlju, za šta tvrde da je najmanje tokom mandata jednog predsjednika od povratka demokratiji u Brazilu.