Urušile se tri zgrade
0

Brazil: Poginulo pet, nestalo 19 ljudi

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Broj žrtava urušavanja tri zgrade u historijskom dijelu brazilskog grada Rio de Janeira porastao je na pet, a 19 osoba se vodi kao nestalo, saopštili su zvaničnici.
Foto: AFP
Foto: AFP
Iz ruševina je izvučeno petoro povrijeđenih. Nije poznato da li je pet mrtvih prethodno bilo uračunato među nestale osobe, kao ni šta je izazvalo rušenje zgrada od 20, 10 i četiri sprata.
Gradonačelnik Eduardo Paes izjavio je da bi uzrok rušenja moglo da bude popuštanje konstrukcije usljed radova koji su izvođeni na jednoj od zgrada. On je rekao da nije bilo curenja glasa, niti eksplozije.

Gradonačelnik je naglasio da je pokrenuta detaljna istraga o ovom događaju. "Ličilo je na zemljotres. Prvo su počeli da otpadaju dijelovi zgrade. Ljudi su počeli da trče, a potom je sve palo", izjavio je jedan očevidac.

Poslije rušenja zgrada izbio je požar, a cijelo područje, popularno među ljubiteljima večernjih izlazaka, danas je ostalo zatvoreno.

Gradnja i renoviranje 12 brazilskih stadiona za Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2014. godine kasni, a postoji i bojazan da brazilski prepuni i neefikasni aerodromi neće moći da prime sve navijače čiji se dolazak očekuje.

Zgrade su se srušile nekoliko mjeseci nakon što se u jednom restoranu u centru Rija dogodila eksplozija gasa, pri čemu su poginule tri osobe. Ovaj događaj podstakao je bojazan od stanja gradske infrastrukture.