Studija univerziteta Sao Paolo
1

Brazil najveći potrošač crack kokaina na svijetu

FENA
Brazil je najveći potrošač crack kokaina i drugi najveći potrošač kokaina i derivacijskih droga nakon Sjedinjenih Američih Država, navodi se u izvještaju studije objavljene u srijedu.

U studiji, koju je proveo Federalni univerzitet Sao Paolo, navodi se da Brazil predstavlja 20 posto svjetskog tržišta droge, a šest miliona od 200 miliona stanovnika u Brazilu probalo je kokain, crack kokain i druge slične droge barem jednom u životu.

Studija je pokazala da je Brazil najveći potrošač crack kokaina, vrste droge koja se uobičajeno konzumira pušenjem, a milion stanovnika koristilo je crack barem jednom u posljednjih 12 mjeseci.

Oko 2,6 miliona odraslih i 244.000 tinejdžera probali su jednu vrstu kokaina barem jednom u posljednjoj godini dana, navodi se u izvještaju studije, a većina korisnika ušmrkava kokain u obliku praha.

U SAD-u je 4,1 milion stanovnika koristilo kokain u protekloj godini, prenijela je Xinhua.

Veliki broj vladinih kampanja protiv crack kokaina je pokrenuto posljednjih godina zbog velikog broja ovisnika i činjenice da je uzimanje droge postalo veliki problem u nekoliko brazilskih metropola.