Svijet
0

Brazil: Banda plavuša otimala bogatašice i trošila njihov novac

SRNA
Brazilska policija uhapsila je takozvanu bandu plavuša, koja je obilazila tržne centre i otimala bogatije žene i trošila novac sa njihovih kreditnih kartica na kupovinu skupih predmeta.

Britanski dnevnik Daily Telegraph navodi da su žene opisane kao "plave, poliglote i obrazovane", te da su optužene za najmanje 54 otmice u Sao Paulu i Rio de Janeiru od 2008. godine.

Tokom protekle sedmice, policija je uhapsila tri članice "bande plavuša", uključujući i muškarca osumnjičenog za koordinaciju operacijom. 

"Grupa je započela upadima u stambene zgrade, ali je 2009. godine krenula u ekspresne otmice", rekao je policijski zvaničnik Jorge Carlos Carrasco iz Sao Paula.

Žrtve su im bile bogatije žene tokom kupovina. Policija navodi da je banda pratila potencijalnu žrtvu da bi utvrdili da li je bogata. Potom bi dvije žene zgrabile žrtvu pod prijetnjom naoružanja, dok su preostalih dvoje preuzeli identitet žrtve i trošile njenu karticu ili su praznili račune na bankomatima.

Policija navodi da su identifikovali svih šest članova bande uz pomoć žrtava koje navode da su bile maltretirane tokom boravka u zarobljeništvu.

Jedna od uhapšenih žena koristila je nadimak Boni, dok je muški koordinator bio Clyde.
Međutim, za Boni, čije je pravo ime Carina Vendramini (25), sumnja se da je živjela dvostrukim životom i da je ukradeni novac koristila za kupovinu skupe odjeće čuvenih dizajnera.

Ona je uhapšena u stanu u gradu Kuritiba, udaljenom skoro 300 kilometara južno od Sao Paula gdje je živjela sa suprugom i dvogodišnjim sinom, skrivajući svoju mračnu stranu. 

Policija traga za njenom sestrom za koju se vjeruje da je bila članica bande, ali čije prebivalište još nije poznato.