Ugledna prva dama Francuske
0

Bratimljenje gradova u čast Carle Bruni

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vlasti francuskog sela Carlata poželjeli su se zbratimiti sa talijanskim selom Bruni i to u čast glamurozne supruge francuskog predsjednika, Carle Bruni-Sarkozy.

Ova 41-godišnjakinja, pop pjevačica i nekadašnji model, rođena je u Torinu, ali je udajom za francuskog predsjednika u februaru 2008. postala prva dama ove zemlje.

Carla je nastavila koristiti svoje prezime, iako je dobila francusko državljanstvo i učinila mnoge poteze kako bi popravila ugled svog muža.

Selo Carlat na jugu Francuske ima tek 150 stanovnika, a uspjeh gospođe Bruni-Sarkozy želi obilježiti i bratimljenjem sa selom Bruni u planinama regije Piedmont, južno od Torina.

"Brunija ima u Portugalu, Austriji, Švicarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, a sad smo pronašli i one u Italiji. Ne znam kako su politički obojeni tamošnji stanovnici, ali ćemo i to otkriti", izjavio je Alain Cousin iz Carlata koji je već poslao talijanskom selu prijedlog za bratimljenjem i očekuje da će uskoro dobiti odgovor.

On je najavio da bi Carlu Bruni-Sarkozy rado pozvali da prisustvuje ceremoniji kao počasna gošća, objavio je britanski Telegraph.

Ipak, uprkos entuzijazmu Francuza, Italijani možda ne budu toliko oduševljeni prijedlogom, posebno nakon nedavne izjave gospođe Bruni-Sarkozy kako joj je drago što više nije državljanka Italije. Njena izjava uslijedila je nakon neslane šale premijera Silvija Berlusconija kako je američki predsjednik Barack Obama "preplanuo".