Moskva
0

Brat predsjednika Dagestana poginuo u avionskoj nesreći

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Gadžimurad Magomedov, brat predsjednika ruske republike Dagestan, jedan je od dvojice putnika koji su poginuli u jučerašnjoj avionskoj nesreći na moskovskom aerodromu Domodedovo, javila je agencija Rojters.

U incidentu su poginula "dvojica putnika, a 82 ih je smešteno u bolnicu. Među mrtvima je Gadžimurad Magomedov", kaže se u saopćenju koje je danas objavio ruski Istražni komitet.

Tijela Magomedova (49) i još jedne žrtve prebačena su juče ujutru u prestonicu Dagestana Mahačkalu. Prema saopćenju Ministarstva zdravlja, trojica putnika se nalaze u kritičnom stanju.

Avion "tupoljev - TU154-M" kompanije "Sautist erlajns" juče se prepolovio poslije izletanja sa piste usljed prinudnog sletanja, zbog otkazivanja sva tri motora, a u njemu su bili 163 putnika i devet članova posade. Riječ je o istom modelu letilice koja se srušila u aprilu kada je poginuo predsjednik Poljske Leh Kačinjski i 90 drugih visokih zvaničnika te zemlje.

Avion je isti kao i onaj kojim su putovali belgijski fudbalski reprezentativci na prijateljsku utakmicu Rusija-Belgija održanu 11. novembra u Voronježu, piše danas belgijska štampa. I prilikom tog leta, ovaj avion imao je ozbiljne probleme, jer belgijske vlasti prvo nisu željele da daju dozvolu za njegovo sletanje na briselski aerodrom, a zatim su poletanje uslovile dodatnim kontrolama. Ovaj avion prevozio je tada 103 putnika, među kojima su, pored belgijskih reprezentativaca, bili i visoki funkcioneri belgijske fudbalske federacije, sponzori i novinari.