Svijet
0

Brasseur o migrantskoj krizi: Potrebno globalno rješenje i akcija na lokalnom nivou

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Anne Brasseur, predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, koja učestvuje u radu konferencije “Razmjena religijske dimenzije međukulturalnog dijaloga - Udruženo građenje inkluzivnog društva“ u Sarajevu, kazala je kako je aktuelna migrantska kriza globalni problem za koji je potrebno naći globalno rješenje, ali s akcijama na lokalnom nivou.

Ove godine u Evropu je iz Azije i Afrike stiglo na stotine hiljada izbjeglica koje bježe od rata i loših životnih uslova u svojim zemljama.

“Izbjeglička drama se ne dešava samo u Evropi, nego u cijelom svijetu, jer se radi o 60 miliona ljudi koji su u pokretu u potrazi za boljim životom. To je globalni problem. Stoga trebamo naći globalno rješenje, ali s akcijama na lokalnom nivou. U Savjetu Evrope smo predvidljeli više etapa, ali je najvažnija integracija migranata. Oni koji dođu kod nas, na njih moramo gledati kao na bogatstvo koje je stiglo u naše zemlje. Znači, moramo ići prema onima koje prihvatamo, ali i oni trebaju znati da dolaze u zajednicu gdje se poštuju prava. Moramo pronaći zajedničke solucije, ali to ni u kojem slučaju ne znači da trebamo stavljati prepreke ili zidove. Nijedna zemlja ne može se sama nositi sa migracijskom dramom”, rekla je Brasseur. 

Ona je kazala kako je potrebno pomoći zemljama koje se nalaze na granicama migracijskog vala, prije svih, Turskoj i Libanu, kao i zemljama koje su udaljenije poput Grčke, Španije, Italije ili Malte.

"Najvažnije u cijeloj priči je da poštujemo Konvenciju o ljudskim pravima. Svi koji dođu kod nas moraju imati mogućnost ostvarivanja benificija iz te konvencije. Jedino rješenje je snažna Evropa koja poštuje ljudska prava”, kazala je Brasseur.