Silvio Berlusconi
0

"Branit ću se i pokazati od čega sam napravljen"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Talijanski premijer Silvio Berlusconi izjavio je u četvrtak da se osjeća "osnaženim“ nakon odluke Ustavnog suda Italije kojom mu je oduzet imunitet i poručio da će se boriti.
  • Branit ću se i pokazati od čega sam napravljen, izjavio je šef talijanske vlade, koji je naglasio da je takvu odluku i očekivao jer sud kontrolira ljevica.

  • Srećom tu još ja postojim, inače bismo u cijelosti bili u rukama te gospode lijeve orjentacije, rekao je Berlusconi u intervjuu za talijanski javni radio RAI.

Ustavni sud Italije u srijedu je presudio da je zakon o imunitetu, zahvaljujući kojemu je Berlusconi do sada uspio izbjeći sudske progone, suprotan ustavu jer krši načelo jednakosti svih građana pred zakonom.

Kontroverzni zakon, po kome oni koji obavljaju četiri najviše državne funkcije, uključujući i premijersku, imaju imunitet od kaznenog progona, jedan je od prvih zakona koje je prošle godine po osvajanju trećeg mandata usvojila vlada Silvija Berlusconija. Odluka Ustavnog suda bi mogla rezultirati novim otvaranjem sudskih postupaka protiv talijanskog premijera, čime bi se ugrozila njegova konzervativna vlada desnog centra.

Berlusconi je odbacio sve optužbe za korupciju i proglasio ih "smiješnim". U jednom je procesa bio optužen za davanje mita, u drugom za utaju poreza, a u trećem za pokušaj podmićivanja opozicionih senatora. Premijer se na to ne osvrće već poručuje da će vlada nastaviti s radom na "miran ali još odlučniji način jer je to apsolutno nužno za slobodu i demokraciju u zemlji". Analitičari, međutim, upozoravaju da napetosti koje proizlaze iz najnovije sudske odluke ne samo da bi mogle destabilizirati političku scenu već bi mogle ugroziti i ekonomiju.