Svijet
0

Brammertz u srijedu podnosi izvještaj ambasadorima EU-a

FENA
Glavni tužitelj Haškog suda (ICTY) - Serge Brammertz obavijestit će u srijedu u Bruxellesu ambasadore članica Evropske unije o saradnji Srbije i drugih zemalja regije s ICTY-em.

Brammertz, koji će u junu podnijeti naredni redovni izvještaj vijeću sigurnosti UN-a o saradnji Srbije, odgovarat će na pitanja ambasadora i razmijeniti mišljenje s njima.

Među članicama EU-a još uvijek ne postoji konsenzus o odmrzavanju Privremenog sporazuma Unije sa Srbijom zbog protivljenja Holandije koja kao uvjet postavlja hapšenje i izručenje Ratka Mladića Haagu.

Brammertz će u srijedu u Bruxellesu iznijeti izvještaj i o saradnji Hrvatske s Tužilaštvom, prenijele su agencije.

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović vjeruje da će izvještaj biti povoljan za Hrvatsku. O ovom izvještaju zavisi i kada će doći do otvaranja poglavlja Pravosuđe i temeljna prava.

Dio tzv. topničkih dnevnika koje haško tužilaštvo traži od početka suđenja generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču Hrvatska je pronašla i dostavila Haagu, koji tvrdi da to nije sve, a Hrvatska uzvraća da ti dokumenti i ne postoje.

Tužilaštvo smatra da bi tzv. topničkim dnevnicima uspjelo dokazati svoju tezu o neselektivnoj uporabi topništva u "Oluji".