ICTY
0

Brammertz pozdravio hapšenje Ratka Mladića

FENA
Tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz pozdravio je današnje hapšenje Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Optužnica protiv Mladića podignuta je 25. jula 1995, a on je bio u bijegu od pravde skoro 16 godina.

“Pozdravljam hapšenje Ratka Mladića u Srbiji. Očekujemo dogovor o formalnostima o njegovom prebacivanju u Haag, gdje će mu se suditi pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju", izjavio je u vezi s ovim hapšenjem tužilac Brammertz.

"Cijenimo rad srpskih vlasti na hapšenju Ratka Mladića, posebno Vijeća za nacionalnu sigurnost i Akcionog tima Srbije. Zahvaljujemo im na ispunjavanju obaveza prema Međunarodnom sudu i prema pravdi. Također zahvaljujemo na naporima međunarodne zajednice u podršci mjerama da se osigura hapšenje Ratka Mladića", kazao je Brammertz.

"Nakon vijesti o hapšenju, mislimo prvo i prije svega na žrtve zločina počinjenih tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Te žrtve su prošle kroz nezamislive strahote - uključujući i genocid u Srebrenici - i na zadovoljštinu za njihove patnje se predugo čekalo", dodao je Brammertz.

Hapšenje Ratka Mladića je, po njegovim riječima, također važno za sve ljude u bivšoj Jugoslaviji.

"Vjerujemo da ono može imati pozitivan utjecaj na pomirenje u regionu. Danas je također važan dan za međunarodnu pravdu. Hapšenje Ratka Mladića jasno pokazuje da je riješenost da se međunarodna krivična pravda provede čvrsto utemeljena. Današnji događaji pokazuju da ljudi odgovorni za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava više ne mogu računaju na nekažnjivost", izjavio je Brammertz.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba vojske bosanskih Srba (VRS), tereti se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene nad civilima bosanskim Muslimanima, bosanskim Hrvatima, i drugim nesrbima u Bosni i Hercegovini tokom rata od 1992. do 1995. godine.

Kao što se navodi u optužnici, Ratko Mladić je zajedno sa Radovanom Karadžićem bio ključni učesnik udruženog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj da trajno ukloni bosanske Muslimane i bosanske Hrvate s teritorije Bosne i Hercegovine na koju su bosanski Srbi polagali pravo.

Da bi postigao taj cilj, Ratko Mladić je djelovao zajedno s drugima kako bi počinio zločine na lokacijama i u vrijeme navedeno u optužnici. Kao najviši starješina vojske bosanskih Srba za vrijeme rata, Ratko Mladić je bio nadređen pripadnicima vojske bosanskih Srba i drugim srpskim snagama koje su bile integrisane u, ili su bile potčinjene vojsci bosanskih Srba. Kao takav, imao je efektivnu kontrolu nad snagama koje su učestvovale u navedenim zločinima.

Ratko Mladić se tereti za to da je planirao, podsticao i naredio svaki od tih zločina.

Ratko Mladić se tereti za zločine koji uključuju: ubijanje blizu 8.000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana u Srebrenici 1995. godine; ubistva, progon, prisilno premještanje, zatočenje i zlostavljanje bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata tokom kampanje koja je imala za cilj da trajno ukloni te ljude sa teritorije pod kontrolom snaga Republike Srpske; kampanju terora, granatiranja i snajperskog djelovanja protiv civila u Sarajevu od snaga bosanskih Srba pod njegovom komandom i kontrolom, koja je rezultirala smrću i ranjavanjem hiljada ljudi, među kojima mnogih žena i djece; uzimanje vojnih posmatrača i osoblja na mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija za taoce u maju i junu 1995. godine.

Prošlo je devetnaest godina otkako su počinjeni prvi zločini navedeni u ovoj optužnici. Prošlo je šesnaest godina otkako je podignuta optužnica protiv Ratka Mladića. Danas je on u pritvoru i bit će prebačen u Haag, gdje će mu se suditi.