Kina
0

Bračni par Sarkozy obišao Veliki zid i grobnicu dinastije Ming

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njegova supruga, Carla Bruni-Sarkozy, u četvrtak su hodali stoljećima starim Velikim zidom i obišli grobnice dinastije Ming, u turističkom obilasku tokom njihove posjete Kini.

Sarkozyjeva posjeta okarakterisana je kao povratak zdravim diplomatskim odnosima između dvije zemlje nakon njihovog spora u vezi Tibeta. Francuski lider također vrši pritisak na Peking da odobri nove sankcije protiv Irana zbog njegovog nuklearnog programa.

Nekoliko sati prije planiranog susreta s predsjednikom parlamenta Hu Banguom, francuski prvi par je obišao grobnicu dinastije Ming i dio Velikog zida, saopćili su francuski zvaničnici koji su odbili da budu imenovani u skladu s vladinom politikom, prenosi AP.

Zvaničnici nisu pružili dodatne detalje, rekavši da je posjeta bila privatna i nije bila otvorena za medije.

U predgrađima Pekinga, grobovi su izabrani za 13 od 16 careva iz dinastije Ming, koji su vladali između 1368. i 1644. godine, za njihovo vječno počivalište.

Sarkozy će u petak otputovati u Šangaj, gdje će prisustvovati ceremoniji otvaranja Svjetske izložbe (EXPO) i posjetiti francuski štand.