Svijet
0

Braća Tsarnaev planirali napad na Dan nezavisnosti SAD-a

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Braća Tsarnaev osumnjičena za bombaški napad na bostonskom maratonu 15. aprila prvobitno su napad planirali provesti 4. juli ove godine. Međutim, odlučili su ranije napasti jer su eksplozivne naprave uspjeli napraviti brže nego što su planirali - rekli su dužnosnici službi sigurnosti.

List New York Times je u četvrtak izvijestio da je 19-godišnji Dzhohar Tsarnaev istražiteljima rekao da su on i njegov 26-godišnji brat Tamerlan, koji je poginuo u sukobu s policijom, razmišljali izvršiti samoubilački napad na Dan nezavisnosti, nacionalni praznik SAD-a 4. jula, ali su se odlučili za napad bombom kućne izrade.

"Braća porijeklom iz Čečenije bombe su napravili u Tamerlanovom stanu u Cambridgeu u Massachusettsu brže nego što su planirali te odlučili napasti 15. aprila na Dan domoljuba u Massachusettsu", po izjavama Dzhohara Tsarnaev istražiteljima.

U eksplozijama dvije bombe u Bostonu 15. aprila blizu ciljne crte tradicionalnog Bostonskog maratona ubijene su tri osobe i 264 ranjeno. Ciljnu crtu maratona izabrali su u vožnji Bostonom tražeći odgovarajuće mjesto napada, po Dzhoharovim izjavama.

Dzhohar Tsarnaev je vlastima također rekao da su on i njegov brat na internetu gledali propovijedi Anwara al-Awlakija, radikalnog američkog klerika koji je otišao u Jemen gdje ga je u septembru 2011. ubila bespilotna letjelica vojske SAD-a. Nema naznaka da su braća komunicirala s Awlakijem prije njegove pogibije, navodi list.

Tsarnaev je svoje priznanje dao istražiteljima 21. aprila, dva dana nakon njegova ranjavanja i hapšenja, posebno obučenim agentima agencije FBI koji su čekali pred njegovom bolničkom sobom da dođe k svijesti, piše New York Times.

Tokom ispitivanja Tsarnaev je priznao i da je upleten u postavljanje bombe na bostonskom maratonu. Istražiteljima je na pitanja da li zna za druge aktivne terorističke zavjere ili prijetnje rekao da ne zna za druge prijetnje i da su on i njegov brat djelovali sami.

Prošle sedmice je gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg izjavio da su napadači na maratonu u Bostonu namjeravali napasti New York.

"New York je bio njihova sljedeća meta", rekao je Bloomberg na pres-konferenciji i precizirao da su braća Tamerlan i Dzhohar Tsarnaev planirali izazvati eksploziju na Times Squareu.

Bloomberg je u društvu šefa policije New Yorka Raya Kellyja izjavio da su to doznali od istražitelja u Bostonu na temelju iskaza mlađeg brata Dzhohara (19) koji je hospitaliziran. Dan ranije je šef policije spomenuo plan dvojice braće da dođu u New York na neku proslavu.