Svijet
78

Braća provela 30 godina u zatvoru zbog zločina koji nisu počinili

Klix.ba
Foto: The News & Observer
Foto: The News & Observer
Polubraća Henry McCollum (50) i Leon Brown (46) proveli su 30 godina u zatvoru jer su 1983. godine pogrešno osuđeni za zločin koji nisu počinili. McCollum i Brown su danas slobodni ljudi zahvaljujući novom DNK dokazu.

Par je osuđen da je davne 1983. godine ubio 11-godišnju Sabrinu Blue u Robeson Cityju u Sjevernoj Carolini. Tijelo djevojčice pronađeno je na polju, bez odjeće, a grudnjak joj je bio svezan oko vrata.

Advokati su vodili kampanju za oslobađanje ovih muškaraca koristeći novi DNK dokaz iz cigarete koja je pronađena na mjestu zločina a koja upućuje na to da je zločin počinio drugi muškarac koji je već u zatvoru i osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog silovanja i krvoločnog ubistva koje se dogodilo manje od mjesec dana nakon Sabrinine smrti.

Sedamdesetčetverogodišnji silovatelj i ubica je živio blizu polja gdje je Sabrinino tijelo pronađeno. Direktor Komisije za dokiazivanje nevinosti Sjeverne Caroline Sharon Stellato kazao je kako je komisija ispitivala ovog muškarca tri puta ali da je svaki put negirao ubistvo djevojčice. Priznao je da je vidio u noći kad je nestala i da joj je dao kaput jer je padala kiša, te da se zbog toga možda nalazi njegov DNK na mjestu zločina.

Vlasti su kazale kako su McCollum i Brwon, koji su tada bili tinejdžeri, priznali da su ubili Sabrinu. Obojica su osuđena na smrtne kazne, pa je kazna preinačena u doživotnu jer su advokati utvrdili da nema fizičkih dokaza da su oni počinili ubistvo.

DNK sa cigarete se ne poklapa s njihovim kao ni otisci prstiju pronađeni na limenci od pive.

Advokati su rekli kako su braća bila prisiljena da priznaju zločin nakon višesatnog ispitivanja i mučenja. Sudija Sjeverne Caroline naredio da se braća odmah puste na slobodu.