NFCA
0

Božo Ljubić u Americi govorio o BiH

FENA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Proteklog vikenda predsjednik HDZ-a 1990 i zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Božo Ljubić održao je govor na 18. godišnjoj konvenciji krovnog udruženja američkih Hrvata National Federation Croatian Americans Cultural Foundation (NFCA) u Pittsburghu (Pennsylvania).

Tema govora bila je položaj hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini i moguća rješenja za političku i institucionalnu krizu u BiH, priopćeno je iz HDZ-a 1990.

Kako bi se izašlo iz trenutne krize Ljubić je kazao kako je prije svega potrebno na državnoj razini formirati vlasti "na legalan način od legitimnih predstavnika naroda i građana", omogućiti ponovno formiranje vlasti u Federaciji BiH "na legalan i ustavan način", a da bi nakon toga trebale krenuti u korjenite ustavne promjene.

"Idealno bi bilo da domaći politički predstavnici naroda i građana dođu do konsenzusa. Iskustvo nas međutim uči da i za mnogo manje promjene trenutno nije moguće doći do dogovora. Zato smatramo da je nužna pomoć međunarodne zajednice. Konačno potpisnici i sponzori postojećih rješenja imaju i odgovornost da pomognu doći do pravednog i funkcionalnog rješenja za BiH", dodao je Ljubić.

Prema najavama iz HDZ-a 1990, Ljubić će se danas u Washington u State Departmentu sastati s Thomasom Countrymanom, a nakon toga i u Senatu s članovima Odbora za Europu.