Svijet
0

Boston: Arheolozi iskopavaju kuću Malcolma X iz djetinjstva

Anadolija
Arheolozi su danas započeli iskopavanja na temeljima kuće u kojoj je borac za prava crnaca Malcolm X proveo dio djetinjstva u kvartu Roxbury u Borstonu.

Organizatori najavljuju da će arheološka iskopavanja trajati najmanje dvije sedmice, te izražavaju nadu da će doći do novih saznanja o životu Malcolma Littlea ili Malcolma X, koji je u historiji ostao upamćen kao najoštriji kritičar "bijele" Amerike i njenih zločina nad Afroamerikancima.

Projekat izvodi Arheološki laboratorij u Bostonu, pod stručnim nadzorom stručnjaka sa Univerziteta u Massachusettsu.

Borac za prava crnaca Malcom X rođen je 19. maja 1925. godine u saveznoj državi Nebraska, a umro je 21. februara 1965. godine. Još dok je bio dijete, oca su mu ubili bijeli rasisti, jer je bio član udruga za poboljšanje života Afroamerikanaca. Njegova smrt prikazana je kao nesretan slučaj, iako mu je glava bila odvojena od tijela.

Kako Malcolmova majka nakon smrti muža nije mogla puno učiniti za sina, o njemu su se brinuli stariji brat i sestra. Tinejdžerske dane 40-tih godina prošlog vijeka proveo je živeći sa sestrinom porodicom u Bostonu. Malcolm je 1965. godine smrtno ranjen dok je držao govor u New Yorku. Malcolma su ubila trojica muškarca za koje se ispostavilo da su članovi Nacije islama. Sva trojica su osuđena i zatvorena. Malcolm X je ostao upamćen kao lider među muslimanima u SAD-u u to vrijeme, borac za ljudska prava i jedan od najuticajnijih Afroamerikanaca.