Podnio ostavku na mjesto vijećnika
0

Bossijev sin nova žrtva korupcijskog skandala u Italiji

FENA
Umberto i Renzo Bossi
Umberto i Renzo Bossi
Ugled talijanske Sjeverne lige pretrpio je još jedan udarac u ponedjeljak kada je zbog upletenosti u rastući skandal oko zloupotrebe stranačkih fondova ostavku podnio i sin utemeljitelja stranke.

Renzo Bossi (24), dao je ostavku na mjesto vijećnika u skupštini regije Lombardije u ponedjeljak četiri dan nakon što je s položaja čelnika stranke odstupio njegov otac, 70-godišnji Umberto Bossi.

Obojica su ostavke dali kao rezultat istrage milanskog tužiteljstva zloupotrebe sredstava koje je stranka dobila od države za predizborne kampanje.

Renzo Bossi, koji je smatran i mogućim nasljednikom Umberta Bossija na čelu stranke koja je imala važnu ulogu u talijanskoj nacionalnoj politici, jedan je od političara koji se okoristio stranačkim fondovima. Tužitelji sumnjaju da je novcem stranke plaćeno Renzovo školovanje na privatnom univerzitetu u Britaniji i da su mu na raspolaganje za privatnu upotrebu stavljena dva automobila u vlasništvu stranke.

Tužitelji su pod službenu istragu već stavili blagajnika strane Francesca Belsita i još dvoje dužnosnika. Belsito, koji je također podnio ostavku, optužen je da je novcem stranke plaćao lične troškove porodice Bossi, uključujući putovanja, ručkove, školarine, smještaj u hotelima, skupe automobile i adaptacije u Bossijevoj kući.

Iako Umberto i Renzo još nisu službeno pod istragom, Renzo Bossi je rekao da je u trenutku dok stranka prolazi kroz "složen trenutak" s njegove strane prikladno dati ostavku.

Sjeverna liga već dva desetljeća koristi slogan "Rim lopovčina" kojime želi reći da središnja vlast u Rimu rasipa porezne prihode s razvijenog sjevera zemlje. Otkako je prošle sedmice izbio ovaj korupcijski skandal po Rimu se mogu vidjeti plakati na kojima piše "Liga lopovčina".