New York
0

Bošnjaci pomogli pobjedi kongresmena-demokrate

Sarajevo-x.com
Protekli izbori koji su se održali u utorak, 4. novembra 2008. godine u Sjedinjenim Američkim Državama bili su šansa i za Američko-bošnjačku zajednicu – Vijeće za političku akciju (American-Bosniak Community Political Action Committee - ABC PAC) tj. za demonstraciju vlastite efektivnosti u okviru američkog izbornog procesa i to uprkos tome što je ABC PAC uspostavljen tek prije nekoliko mjeseci.

U New Yorku, na Staten Islandu, bošnjačka zajednica imala je mogućnost da doprinese izboru novog američkog kongresmena, nakon što je republikanski kandidat morao da se povuče zbog skandala. Demokrat Mike McMahon ubjedljivo je pobijedio na izborima za američkog kongresmena iz New Yorka.

ABC PAC nije imao dovoljno novaca, da na taj način (finansijski) doprinese kampanji. Međutim, ABC PAC uspio je doprinijeti kampanji kroz lično zagovaranje, na način da je okupio nekoliko grupa u jednu koaliciju: Mladi američki Bošnjaci, njih otprilike 20-ak ujedinili su se, te ohrabrivali svoje kolege i prijatelje Amerikance da izađu na izbore i da glasaju. Oni su išli od vrata do vrata, podržavali i podizali entuzijazam među biračima za svog kandidata. ABC PAC je također okupio članove šire islamske zajednice u distriktu i radio zajedno sa onima koji imaju slične interese - promocija normalizacije i integracije Jugoistočne Evrope u Euro-atlansku porodicu.

Opći motiv za američke Bošnjake je zapravo privrženost i obaveza prema Americi i Bosni i Hercegovini odnosno približavanje ove dvije zemlje na temelju istinskog partnerstva, te vizije progresivne Bosne i Hercegovine.

ABC PAC će nastojati da djeluje i unutar drugih političkih kampanja u okviru regije New York, a također će sarađivati i sa drugim vijećima/komitetima za političku akciju, te sa političkim institucijama diljem Amerike, Bošnjacima, Amerikancima i onima s kojima imamo sličan, zajednički cilj. ABC PAC tim je odličan primjer angažiranosti mladih odraslih ljudi, ali i tinejdžera, stoji u saopćenju Američko-bošnjačke zajednice u New Yorku.