Svijet
35

Bosanka i Crnogorac lažnim karticama krali novac sa bankomata u Španiji

Klix.ba
Foto: Ilustracija/AFP
Foto: Ilustracija/AFP
Dvije osobe koje je španska policija indentificirala kao 40-godišnju Bosanku i šest godina mlađeg Crnogorca, ukrali su blizu 12.000 hiljada eura u Valenciji putem "skimminga", odnosno krađe podataka sa bankomata.

Njih dvoje su, navode španski mediji, članovi dobro organizirane evropske mreže kriminalaca koji na ovaj način dolaze do većih suma novca. Zahvaljujući dobro uhodanoj shemi pratnje, snimanju lozinki preko lažnih čitača kartice i mikrokamera, njih dvoje su prevarili nekoliko desetaka građana navedenog španskog grada.

Sa bankomata su uzimali iznose od 150 do 600 eura. Kako bi što brže profitirali, koristili su jedan od najčešće korištenih bankomata u Valenciji. Međutim, jedan od policajaca koji je došao da podigne novac na bankomatu banke Santander, uočio je mehanizam za snimanje, nakon čega je i policija montirala svoj mehanizam za nadgledanje.

Ovaj potez urodio je plodom samo nekoliko sati kasnije, nakon što je 34-godišnji Crnogorac došao i skinuo čitač sa namjerom da ga postavi na drugi bankomat. Naravno, španska policija je odmah reagovala i uhapsila Crnogorca.

Dan kasnije, u jednom tamošnjem hostelu uhapsili su i 40-godišnju Bosanku dok je pomoću laptopa pratila aktivnosti na bankomatima.

Njih dvoje optuženi su za 21 slučaj kršenja zakona i krađe 12.000 eura. Crnogorac je odranije poznat policiji.