Svijet
84

Bosanci u Holandiji organizovali ručak za sirijske izbjeglice

Klix.ba
Bosanci okupljeni oko udruženja “Sabah” iz Nijmegena (Holandija) ponovo su se solidarisali sa izbjeglicama iz Sirije i Iraka koji žive u ovom gradu i za njih po drugi put organizovali ručak.

Ovom humanom gestom pokazali da nisu zaboravili sličnu situaciju kroz koju su prolazili u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Akcija se sprovodi u saradnji sa marokanskim džematom koji je ustupio svoje prostorije i kuhare koji su vični kuhanju hrane pogodne izbjeglicama iz Sirije i Iraka.

Hranu i sve ostale potrepštine obezbijedili su članovi “Sabaha” iz Nijmegena, a pored ovoga, uporedo se za ove ljude vodi i akcija prikupljanja odjeće, obuće, lijekova i sredstava za higijenu odnosno svega onoga što je potrebno ljudima u nevolji.

Edin Kerić, predsjednik IKC "Sabah"iz Nijmegena, ovom prilikom je istakao:

“U ovom gradu živi oko 3.500 izbjeglica porijeklom iz Sirije i Iraka, smješteni su u jednom zajedničkom kampu i u ovoj našoj akciji do sada smo ugostili 400 ljudi, a želja nam je da ugostimo sve izbjeglice sa tih prostora. Zato ovom prilikom pozivam i druge bh. građane u Holandiji da nam se priključe, kako bi ovim unesrećenim ljudima uljepšali bar jedan dan u mjesecu i vratili nadu u bolje sutra. Otvorimo srca i nikad ne zaboravimo da smo ne tako davno i mi prošli ovaj put koji oni sada prolaze. Osim ove pomoći udruženje 'Sabah' za ove ljude svakog petka obezbjeđuje i prevoz za organizovano klanjanje džume namaza. Sve su to vanredni troškovi koje trebamo podmiriti. Za nesmetano odvijanje akcije mjesečno nam treba oko 150 eura."

Rukovdstvo “Sabaha” se zahvaljuje svim dosadašnjim donatorima koji su pomogli realizaciju ove akcije, potom svim volonterima koji su radili na njenoj realizaciji i koriste priliku da pozovu sve Bosance i Hercegovce u Holandiji i dijaspori da se priključe ovoj akciji.