Svijet
5

Bosanac, Srbin, Albanac, Kosovar i Francuz pobjegli iz zatvora u Švicarskoj

SRNA
Petorica zatvorenika, među kojima i jedan iz BiH, svi osuđeni zbog teških krivičnih djela, pobjegla su iz zatvora u Švicarskoj pomoću merdevina i uz pomoć saučesnika, saopštila je švicarska policija.

"Dok je trideset zatvorenika bilo u dvorištu zatvora Bois-Mermet radi dnevne šetnje jutros oko 10.00 sati pet zatvorenika je uspjelo da pobjegne zahvaljujući saučesništvu tri maskirana lica spolja", saopštila je policija kantona Vaud.

Pobjegli su 47-godišnji Francuz, osuđen za razbojništvo, kršenje zakona o drogi i oružju, 25-godišnji državljanin Srbije, pritvoren tokom istrage zbog teške pljačke, 34-godišnji Albanac, zatvoren zbog teške povrede zakona o drogi, 31-godišnji državljanin BiH, zatvoren zbog krađe i 22-godišnji stanovnik Kosova koji izdržava kaznu zbog pljačke, prenose švicarski mediji.

"Bjegunac iz Srbije bio je član 'Pink Pantera', bande pljačkaša zlatara", rekao je portparol policije Jean-Christophe Sauterel.

On je dodao da ostala četvorica nisu dio te bande.

Saučesnici su se spolja, pomoću merdevina, popeli na zid i u dvorište bacili torbu sa oružjem. Bjegunci su uzeli oružje i zaprijetili drugim osuđenicima, a čuvare poprskali suzavcem da im ne bi prišli.

Policija je saopštila da je bijeg bio dobro organizovan i da je cijela operacija trajala manje od pet minuta.

Zatvorenici su pobjegli u dva vozila, saopštila je policija, dodajući da je i još jedan zatvorenik pokušao da pobjegne, ali ga je policija spriječila.