Svijet
150

Bosanac i Šveđanin će svijetu saopćiti šta se desilo u Siriji

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Bosanac Dženan Šahović i njegov kolega i mentor, Šveđanin Ake Sellstrom, svijetu će otkriti šta se zapravo dogodilo u Siriji, odnosno da li je korišteno hemijsko oružje i o kojim se supstancama radi.

Šahović je direktor švedskog istraživačkog konzorcija pod nazivom Evropski centar za napredne studije sigurnosti i ranjivosti, posebno s obzirom na velike incidente u vezi s hemijskim, biološkim, radiološkim, nuklearnim i eksplozivnim materijama. Institut CBRNE (kako se skraćeno naziva) ima blisku saradnju sa EU-om i UN-om.

Kako piše Večernji list, koji je i intervjuirao Šahovića, on i Sellstrom su za UN postavili smjernice rada inspektora u slučaju incidenata s hemijskim i biološkim oružjima, istim kakav se dogodio u Siriji, za koji se sumnja da je izveden sarinom. Svoje smjernice sada koriste na terenu, a Sellstrom je šef UN-ovih inspektora u Siriji.

"Ne, nismo vjerovali da će se, nakon što je Sadam koristio nervno oružje protiv Kurda, ikada ponoviti išta takvo, pogotovo ne na civilima", rekao je za Večernji list 38-godišnji Šahović, koji je iz svog rodnog Doboja 1992. otišao u Švedsku i tamo, kao politolog, počeo raditi sa Sellstromom.

Sellstrom je zajedno sa inspektorima bio u Siriji i kada je na njih otvorena snajperska paljba. O njihovom nalazu, barem nominalno, ovisi sudbina vojnog udara u Siriji.

"Uvjeren sam da će svoj posao obaviti profesionalno. On nema veze s politikom. Njega zanima samo nauka", dodaje Šahović. Ake Sellstrom je cijenjeni neurobiolog, doktorant Univerziteta u Geteborgu gdje je titulu zaradio radom o utjecaju nervnih otrova na ćelije mozga.

Dženan Šahović
Dženan Šahović

Šahović je novinarki Večernjeg lista pojasnio kako je Sellstrom zapravo ima zadatak da provede forenzičku istragu i da na inspektorima nije da utvrde s koje strane je došla granata. UN im je, kaže, postavio samo jedno pitanje: Šta je bačeno?

Prvu edukaciju, simulaciju napada hemijskim i biološkim oružjima, inspektora iz raznih država vodio je Šahović 2009. na "njihovom" terenu budući da CBRNE kao partnere ima Univerzitet u Umeau te švedski vojni centar za biološka i ostala nekonvencionalna oružja. U njihovim će se laboratorijima, kao i u laboratorijima u Finskoj analizirati uzorci.

"Najvažnije je da su uzeli uzorke i dopremili ih poštujući strog lanac odgovornosti. To je ogroman uspjeh", nastavlja Šahović.

Uzorke su uzeli iz okoline, od pacijenata su izuzeti uzorci kose, krvi i tkiva, razgovaralo se s medicinskim osobljem koje je prvo pružilo pomoć te s preživjelima. Trebat će 10-ak dana dok Sellstrog ne preda izvještaj koji će sadržavati odgovor šta je korišteno u Siriji. No, iako im to mandat ne traži, niti ne dopušta, svojim bi detaljnim odgovorom mogli ponuditi i indikacije o počinitelju.

"Diplomatski govoreći, kad se analizira agens, može se utvrditi njegova kvaliteta, koliko su molekule čiste i jesu li dodavane druge tvari kako bi stabilizirale plin. Ukratko, može se utvrditi kvaliteta što opet može upućivati na razinu tehnologije korištenu pri izradi", kaže Dženan Šahović te dodaje: "To je naučni dio. Te indicije bi mogle poslužiti za imenovanje krivca. Ali to je već politika".