Svijet
2

Boris Johnson prvobitno bio za ostanak Velike Britanije u članstvu EU

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Britanski ministar spoljnih poslova Boris Johnson napisao je u članku objavljenom prije održavanja referenduma 23. juna da bi ostanak te zemlje u EU bio "od pomoći svijetu i Evropi".

Johnson je do sada neobjavljen članak napisao samo dva dana prije nego što je bivši britanski premijer Cameron objavio da će bivši gradonačelnik Londona podržati opciju za izlazak iz EU.

Šef britanske diplomatije je sada "čvrsta pristalica" izlaska Velike Britanije i ove sedmice je insistirao da London može dobiti vrjedniji trgovinski dogovor za svoju ekonomiju od pristupa jedinstvenom tržištu EU, koji je opisao kao "sve beskorisniji koncept".

Međutim, u svom pro-EU članku, koji je objavljen u novoj knjiziJohnson podržava članstvo u zoni slobodne trgovine.

"To tržište je na našem pragu i spremno je da ga koriste britanske firme. Ulazna članarina tako je niska za pristup, pa zašto smo onda toliko odlučni da tome okrenemo leđa", upitao je Johnson.

Izvori bliski Johnson izjavili su da je on članak napisao kako bi se lakše odlučio da li ima ikakve koristi u argumentima za opciju "ostanka" i da je tekst odbacio čim je završio.

Međutim, on je u tekstu upozorio da će izlazak Britanije iz EU izazvati "ekonomski šok" i da bi mogao dovesti do "raspada" Ujedinjenog Kraljevstva.