Deset godina postojanja logora
0

Borci za ljudska prava pozivaju Obamu da zatvori Guantanamo

FENA
Aktivisti ispred Bijele kuće traže zatvaranje logora (Foto: AFP)
Aktivisti ispred Bijele kuće traže zatvaranje logora (Foto: AFP)
Deset godina od dolaska prvih zatvorenika u Guantanamo, borci za ljudska prava u Sjedinjenim Državama i u svijetu pozivaju predsjednika Baracka Obamu da ispuni obećanje o zatvaranju vojnog logora u kojem je još 171 zatvorenik, među njima mnogi bez suđenja što povjerenica Evropske komisije naziva "sramotom".

U izvještaju naslovljenom "Desetljeće kršenja ljudskih prava" međunarodna organizacija Amnesty International ocjenjuje da je postojanje logora "otrovno naslijeđe za ljudska prava".

Među 171 muškaraca koji su još u logoru, 12 je iz prve grupe prebačene u Guantanamo 11. januara 2002., piše Amnesty te ističe da je jedan od njih osuđen na doživotnu kaznu zatvora na vojnome sudu, ali protiv 11 ostalih optužnica nije ni podignuta.

"Deset je godina prošlo od otvaranja logora Guantanamo i sramota je da ondje još ima zatvorenika kojima nije suđeno", napisala je Cecilia Malmstrom, povjerenica EK-a za sigurnost i na Twitteru poručila "Predsjedniče Obama, vrijeme je da ispunite svoje obećanje".

Aktivisti grupe "Svjedoci protiv mučenja" u narančastim kombinezima i zatvoreni u kavez u ponedjeljak su pred Bijelom kućom tražili zatvaranje logora, a Bijela kuća je istoga dana odgovorila da nije odustala od svog cilja, no provedbu priječe dobro poznate "zapreke".

Od 2002. kroz logor prošlo 779 muškaraca i adolescenata

Dva dana nakon dolaska u Bijelu kuću, 22. januara 2009., Obama je potpisao uredbu o zatvaranju logora, a u provedbi mu se usprotivio Kongres koji odbija odobriti prebacivanje zatvorenika na američko tlo gdje bi im se sudilo ili bi služili kaznu.

Udruženje za ljudska prava pozvale su aktiviste da godišnjicu obilježe skupovima, protestima, koncertima, prenose američki mediji.

Pozivajući se na advokata manje grupe zatvorenika The Boston Globe prenosi da će neki zatvorenici odbiti povratak u ćelije i noćiti na otvorenome, a drugi će odbijati hranu.

Britanski The Independent članak posvećuje jednom od 12-orice prvih zatvorenika, Britancu porijeklom iz Saudijske Arabije, oženjenog Britankom i ocu četvero djece.

"Iako je London potrošio velike svote novca kako bi ga pokušao izvući iz zatvora, Shaker Aamer (43), mogao bi ondje umrijeti bez podizanja optužnice", upozorava njegov advokat.

Channel 4 News piše da je Aamer redovno premlaćivan na dan kada ga posjećuje advokat, štrajkovao je glađu i bolestan je.

Kroz logor u američkoj bazi Guantanamo na jugoistoku Kube, od 2002., je prošlo 779 muškaraca i adolescenata, od kojih je 680 bilo istodobno tokom 2003.

U javnosti se logor poistovjećuje sa snimkama prvih zatvorenika u narančastim kombinezonima u kavezima povezanima lancem koji su ondje prebačeni pošto je SAD invazijom na Afganistan odgovorio na teroističke napade Al-Qaide 11. septembra 2001. godine.

Duboko naštetio ugledu SAD u svijetu

S izgradnjom modernog zatvora uvjeti su se poboljšali i zatvorenicima je omogućeno više kretanja u logoru koji je SAD uspostavio kako bi ispitivao osobe osumnjičene za povezanost s napadima Al-Qaide, talibana i drugih grupa koje SAD smatra terorističkim organizacijama. Mnogi su zatvorenici rekli da su bili mučeni, a vlada je priznala da su primjenjivane tehnike ispitivanja koje su sada zabranjene poput izlaganja ekstremnim temperaturama i lišavanja sna.

Američka obavještajna agencija CIA priznala je da je primjenjivala tehniku simuliranog potapljanja vodom. Osam je zatvorenika umrlo u Guantanamu, od kojih je šest smrti proglašeno samoubistvom.

Administracija bivšeg predsjednika Georgea W. Busha dopustila je vojnim sudovima suđenje zatvorenika kao ratnih zločinaca, a samo je šest suđenja i završeno u deset godina.

Obama je najavio da će logor biti zatvoren do januara 2010., i propustio rok zbog protivljenja Kongresa.

Izgledi su sve manji da Guantanamo uopće bude zatvoren, jer su "zatvorenici u pravnom vakuumu" i jer "nisu ni ratni zarobljenici, zapravo su ništa", smatraju stručnjaci.

U logoru su kršene Ženevske konvencije i ljudska prava i on pokazuje "dugotrajno oklijevanje SAD-a da primijeni međunarodna načela ljudskih prava koja očekuje od drugih", piše Amnesty u izvještaju.

Guantanamo je "duboko naštetio ugledu SAD-a u svijetu", smatra Hina Shamsi, direktorica udruženja za odbranu civilnih sloboda ACLU i zaključuje: "Prije deset godina, niko nije mogao zamisliti da će Guantanmo postati sastavni dio američkog krajobraza".

U posebnom tekstu iz Evrope, agencija AFP prenosi žaljenje humanitarnih udruženja koji ističu da Evropa kritizira a i sama je primila tek pedesetak bivših Guantanamovaca, moguće iz straha pred svojom javnošću.