Svijet
59

Borba za prijestolje: Ko će naslijediti kralja Saudijske Arabije

Klix.ba
Abdullah bin Abdulaziz al Saud  (Foto: EPA)
Abdullah bin Abdulaziz al Saud (Foto: EPA)
Saudijska dinastija se suočava najvećim izazovom u posljednjih 50 godina. Kralj Abdullah bin Abdulaziz al Saud ima 90 godina i trenutno se bori sa upalom pluća. Kralj je preuzeo prijestolje 2005. godine kao šesti kralj ove zemlje.

Za svoje nasljednike imenovao je dvojicu svoje braće. Problem je što ni oni nisu mnogo mlađi od kralja koga su već pritisle godine i bolest. Princ Salman Crown ima 79 godina, a također je lošeg zdravlja. Abdullah je imenovao svog najmlađeg brata, Muqrina kao svog nasljednika u martu prošle godine.

Izbor Muqrina bin Abdulaziz Al Sauda, koji je obrazovan za pilota u Velikoj Britaniji i koji ima bliske veze sa SAD-om, je kontroverzniji zato što je njegova majka Jemenke i nikada nije bila formalno u braku sa njegovim ocem, Abdulazizom al Saudom.

"On nije pravi princ, njegova majka je bila robinja, a postoje druga braće koji su kompetentniji", izjavio je jedan službenik za Washington Post prošle godine.

Od smrti osnivača države Abdul Aziza Ibn Sauda 1953. uvijek je njegov sin predavao vlast u ruke svog brata, ako je ovaj spreman da je preuzme. Ibn Saudov sin Abdulah je na vlasti od 2005. godine. On je preuzeo tron od svog polubrata Fahda, za koga je ionako vodio sve poslove. Fahd je i godinama prije svoje smrti bio oslabljen bolešću.

"Pošto je više mogućih prinčeva, velika je mogućnost da će doći do nesporazuma. Kako će biti odabran jedan princ, ostatak rodbine neće imati nikakav pristup tronu i prednostima koje on donosi", napisao je Rick Gladstone u New York Timesu.

U Saudijskoj Arabiji proces reformi traje dugo jer su mnogi koji su uključeni u taj proces ostarili. Najvažnije odluke mora da podrži cijela kraljevska porodica, a prinčevi nasljednici moraju da se podržavaju i imaju iste stavove.

U velikoj i razgranatoj porodici kao što je porodica kralja Abdullaha bin Abdulaziza al Sauda koja ima na stotine članova to će biti veoma teško. Još uvijek nije riješeno koji unuk osnivača države će preuzeti vlast Saudijske Arabije.