Svijet
0

Borba za nova sjedišta u Evropskom parlamentu

FENA
U Bruxellesu je počela borba među vladama EU za novu preraspodjelu sjedišta u Evropskom parlamentu za period 2009-2014. godine, javila je agencija Reuters.

Član Evropskog parlamenta, francuski konzervativac Alain Lamasour, tvorac je nacrta prijedloga za nov sistem raspodjele poslaničkih sjedišta u Evropskom parlamentu poslije 2009. godine i očekuje se da konačni prijedlog podnese Evropskom parlamentu na glasanje 8. oktobra.

"Očekujem, naravno, da će mnobobrojne vlade nastojati da odbrane svoje stavove, ali vjerujem i da je moj prijedlog politički prihvatljiv", rekao je Lamasour.

Španija, Poljska i Francuska podnijele su zahtjev za 14 dodatnih poslaničkih mjesta koje bi Evropski parlament trebalo da redistribuira u naredne dvije godine kada bi broj članova parlamenta trebalo da se poveća sa 750 na 785.

Broj evropskih parlamentaraca privremeno je porastao u 2004. godine imajući u vidu prijem Bugarske i Rumunije u EU, ali će se smanjiti ponovo 2009., kada Njemačka treba da izgubi tri poslanička mjesta, s tim što bi jedno pripalo Malti.

Španija je, s obzirom na redistribuciju, sopstveni prijedlog podnijela još u julu tražeći za sebe dodatnih pet mjesta, s tim što bi dva nova poslanička mjesta ustupila Poljskoj.

U Lamasourovom prijedlogu Španija bi trebalo da dobije četiri dodatna poslanička mjesta, Švedska i Austrija po dva, Poljska, Francuska, Britanija, Holandija, Slovenija i Letonija po jedno.

Irska kojoj, prema Lamasourovom prijedlogu, treba da bude uskraćeno jedno poslaničko mjesto, zatražila je u pismu da ga zadrži i dobije još jedno.

"Irska ima najbrži priraštaj u EU... i demografske promjene ukazuju na potrebu da se Dublinu da 13 sjedišta u periodu 2009-2014.", navedeno je u pismu Irske, ali Lamasour smatra da taj zahtjev teško može proći.

"Znam da je Irska nezadovoljna što će Litvanija sa milion stanovnika manje od nje imati isti broj poslanika u Evropskom parlamentu, ali onda biste tu morali povećati broj poslanika Finskoj i tu nikad ne bi bilo kraja", ocijenio je Lamasour.