Svijet
34

Borba za Alep: Sirijskim snagama pridružili se Iranci i Hezbolah

Klix.ba
Sirijske vladine snage podržane ruskim zračnim napadima pokrenule su ofanzivu protiv pobunjenika u drugom po veličini sirijskom gradu Alepu.
Foto: AFP
Foto: AFP

Kako javlja BBC, stotine vojnika Hezbolaha i Irana su uključeni u akciju. Alep je podijeljen od 2012. godine, a većinski dio drže pobunjenici. Sirijska vojska krenula je u akciju na terenu otkako je Rusija započela napade iz zraka prije dvije sedmice.

Libanska grupa Hezbolah kazala je kako sirijska vojska izvodi vojnu operaciju na frontu koji je 16 kilometara južno od Alepa.

"Ovo je obećavajuća bitka", rekao je sirijski vojnik.

Rusija je izjavila kako su njene mete teroristi, primarno vojnici IDIL-a, no Zapadne vlade kazale su da su mnogi napadi imali za metu civile i umjerene pobunjenike.

U odvojenim incidentima, Turska je objavila kako je oborila dron koji je bio u njihovom zračnom prostoru u blizini granice sa Sirijom. BBC-ijev dopisnik kazao je da je riječ o letjelici koja je slična onima koje ima Rusija. Potvrdili su to i američki zvaničnici, ali je Rusija kazala kako dron nije njihov. Ranije ovog mjeseca Turska je optužila ruske avione da ulaze u njen zračni prostor.

Foto: AFP
Foto: AFP

Nekada najljepši grad Sirije pretvoren je u ruševine. Veliki broj zgrada je u potpunosti uništen, prodavnice su zatvorene, dok se povremeno mogu vidjeti samo slučajni prolaznici. S druge strane, građani su svakodnevno na meti snajperista, zbog čega ne izlaze van svojih domova bez neke velike potrebe.

U tekstu Washington Post poredio je Alep sa Sarajevom: "Sudbina Alepa treba biti test napretka. Alep je sirijski najveći grad, sa dva miliona ljudi. To je sada podijeljen grad, mjesto sukoba u kojem se testira humanost obje strane. Alep je sada za Siriju ono što je Sarajevo bilo za Bosnu i Hercegovinu. Ako se ikada mir i ljepota vrate u Siriju, ovaj grad treba biti spašen od pakla".