Svijet
6

Borba u Donjecku bjesni: Aerodrom potpuno razoren, veliki broj poginulih

Klix.ba
Na desetine ljude je poginulo i povrijeđeno u borbama koje su eskalirale na linija u istočnoj Ukrajini, a bitka za aerodrom u Donjecku je nastavljena.

Artiljerijska pucnjava prijavljena je u nekoliko područja istočnog Donjecka i regije Luhansk, a na meti su bolnice u Donjecku, javlja BBC. I ukrajinske snage i pobunjenici tvrde kako su zauzeli aerodrom koji je, prema snimcima snimljenim dronom a objavljenim na BBC-u, potpuno uništen.

Uprkos tome što je uništena sva infrastruktura, stručnjaci tvrde kako se pista još uvijek može koristiti za letove i zbog toga predstavlja glavnu stratešku vrijednost obje strane. Veliki broj vojnika koji je čuvao aerodrom povrijeđen je kada se plafon obrušio nakon višednevnog granatiranja.

Kijev je objavio kako sve veći broj ruskih trupa prelazi granicu. Tvrde kako je 8.500 ruskih trupa ušlo u Ukrajinu i pomaže pobunjenicima. Rusija kategorično negira ove navode tvrdeći kako su to regularne snage u istočnoj Ukrajini, ali priznaju da se određeni broj volontera bori na strani pobunjenika.

Narušavanje primirja počelo je prošle sedmice kada su počele borbe za prevlast nad aerodromom. Vladine snage objavile su da su se pobunjenici povukli i da su uspjeli zauzeti novu terminalnu zgradu. Pobunjenici tvrde kako su zauzeli strateški Putylivskiy most koji se nalazi između aerodroma i grada. Most je uništen tokom borbe.

Zgrade u centru Donjecka su oštećene, a neke potpuno uništene. Pogođena je i bolnica. Osam civila je poginulo, a veliki broj ih je povrijeđen, objavile su vlasti. Pobunjenici optužuju vladine snage da gađaju civile u pobunjeničkom gradu Horlivka koji se nalazi sjeverno od aerodroma. Poginulo je devet civila, a ranjeno 44 u eksploziji aviobombe koju je ispustio ukrajinski avion, tvrdi ministar odbrane pobunjenika Eduard Basurin.

Dječak i njegov otac ubijeni su među 10 ostalih civila kada je granatiran grad Debaltseve. Više od 4.800 ljudi poginulo je otkako su pobunjenici preuzeli kontrolu nad dijelovima Donjecka i Luahanska prošlog aprila. Veliki broj civila je raseljen.