Svijet
22

Borba protiv terorizma: Obama šalje svoje stručnjake u BiH i još 14 zemalja

FENA
Barack Obama (Foto: EPA)
Barack Obama (Foto: EPA)
Sjedinjene Američke Države su u četvrtak objavile da će poslati sedamdesetak državnih odvjetnika u četrnaest zemalja Balkana, Bliskog istoka i sjeverne Afrike kako bi pomogli u "istrazi i privođenju pravdi stranih terorističkih boraca" iz Sirije.

Američki ministar pravosuđa na odlasku Eric Holder objavio je to na pres-konferenciji, nakon radnog sastanka s evropskim kolegama.

"Uz podršku Ureda za borbu s terorizmom pri State Departmentu, ministarstvo pravosuđa je imenovalo savezne državne odvjetnike i visoke savjetnike za zaštitu zakonitosti u ključnim područjima (...) kako bi sarađivali sa zemljama koje žele poboljšati svoju sposobnost provođenja istrage i privođenja stranih terorističkih boraca pravdi", rekao je Holder.

Ministar je kazao da će ti pravni stručnjaci osigurati "važnu pomoć našim saveznicima u sudskom progonu povratnika iz Sirije".

"Saradnja će se ostvarivati na polju razmjene informacija, istrage, sudskog progona i borbe s nasilnim ekstremizmom", rekao je.

Visoki dužnosnik ministarstva pravosuđa je dodao novinarima da će ti državni odvjetnici raditi u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Kosovu i Srbiji te u neimenovanim zemljama sjeverne Afrike i Bliskog istoka, "od Alžira i Maroka do zapada Afrike".

"Oni nisu ondje da bi uvodili američki pravni sistem", istaknuo je taj funkcioner, oni će provjeriti ima li zemlja "zakone u skladu sa UN-ovom konvencijom o suzbijanju terorizma".

Dodao je da su zemlje izabrane po "američkoj prosudbi", prenosi Hina.