Svijet
0

"Booker" bira najbolju knjigu u zadnjih 40 godina

Sarajevo-x.com
Komisija prestižne nagrade za književnost "Booker" izabrat će najbolju knjigu u zadnjih četrdeset godina svoga postojanja. Stručni žiri će sačiniti kratku listu najznačajnijih literarnih djela, dok će čitateljstvo izabrati pobjednika, objavio je BBC.

Roman Salmana Rushdieja "Midnight`s Children" (“Djeca ponoći”) je 1993. godine osvojio nagradu "Booker" i samim time obilježio dvadesetpetogodišnjicu svoga postojanja.

Naziv najboljeg književnog djela bit će objavljen na London Literature Festivalu ove godine u julu mjesecu.

Čitatelji će imati priliku da glasaju za omiljeno literarno djelo, putem web stranice Man Booker, nakon što se kratka lista objavi u maju ove godine.

Pobjednik prve "Bookerove" nagrade proglašen je 1969. godine, a dobio ju je PH Newby za djelo “Something To Answer For”.

Među značajnijim djelima svakako su “The Sea, The Sea” irske spisateljice Iris Murdoch iz 1978. godine, “Schindler`s Ark” Thomasa Keneallyija iz 1982. kao i čuveni roman “The English Patient” ("Engleski pacijent") Michala Ondaatjea iz 1992. godine.

Spisateljica i kritičarka Victoria Glendinning, članica komisije za odabir kratke liste popularnih djela, istakla je kako je "Bookerov" izbor prilika za nju da pročita i nanovo iščita najbolja djela engleske književnosti u posljednjih 40 godina.

Čitav niz popratnih događaja održat će se na London Literature Festivalu, dok će seriju filmskih adaptacija djela, dobitnika "Booker" priznanja, organizovati londonski Institut savremene umjetnosti.