Svijet
0

Bombaški napad u Iraku, ubijeno najmanje pet ljudi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dva američka vojnika i najmanje tri Iračanina ubijeni su danas u napadu automobila bombe na zajedničku američko-iračku vojnu patrolu u istočnom Iraku, javila je agencija Rojters.

Napad se dogodio u gradu Džalavla, na 115 kilometara sjeveroistočno od Bagdada kad je u blizini tržnice došlo do detonacije automobila napunjenog eksplozivom.

O posljedicama napada zasad postoje različiti izvještaji.

Prema saopćenjima američke vojske, u napadu su ubijena dva američka vojnika, jedan irački policajac i dva civila, a šest američkih vojnika i 24 osobe su povrijeđeni.

Prema podacima iračkih snaga bezbjednosti, međutim, u napadu je ubijeno najmanje šest ljudi, uključujući dva američka vojnika.

Prema druga dva izvora, pak, smtronosni bilans je veći, pošto se navodi da je ubijeno osmoro ljudi, prenosi britanska agencija Rojters.

Intenzitet nasilja u Iraku smanjen je od najkrvavijih sektaških sukoba iz 2006 - 2007. godine, ali su bombaški napadi, u kojima često stradaju civili, svakodnevica u toj zemlji.

Predsjednik Iraka Džalal Talabani zakazao je prvu sjednicu iračkog parlamenta u novom sazivu za ponedjeljak, tri mjeseca poslije održavanja parlamentarnih izbora u toj zemlji, na kojima je pobijedila koalicija "Irakija" Ijada Alavija, ali nijedna partija nema većinu za samostalno formiranje vlade.

Sjedinjene Američke Države će, prema ranijem sporazumu, do 1. septembra smanjiti broj vojnih snaga u Iraku sa 90.000 na 50.000 vojnika.