Svijet
0

Bombaški napad na restoran u Kabulu, među žrtvama 13 stranaca

FENA
Najmanje 21 osoba je poginula, među kojima 13 stranaca, i pet povrijeđeno kada se bombaš samoubica raznio ispred jednog popularnog restorana libanske kuhinje u Kabulu, saopćila je us ubotu afganistanska policija.

"Jutros smo ponovo provjeravali i posljednji podaci su da je poginula 21 osoba, 13 stranaca i osam Afganistanaca. Među poginulima je i pet žena, dok je pet osoba povrijeđeno", izjavio je za AFP šef kabulske policije Mohamad Zahir.

Talibanski pobunjenici su preuzeli odgovornost za sinoćnji napad u inače dobro osiguranoj četvrti Vazir Akbar Kan, u kojoj su, osim kuća bogatih Afganistanaca, i mnoge ambasade i restorani koje rado posjećuju stranci, izvještava Reuters.

Prema riječima talibanskog glasnogovornika, poginuli su njemački državljani.

S druge strane, šef kabulske policije ističe da među poginulima ima stranaca, ali njihova nacionalnost još nije poznata. Do napada je došlo u doba večere. Prvo je bombaš samoubica aktivirao eksploziv, a potom su, možda, jedan ili dvojica talibana upala u restoran. Poslije eksplozije su se čuli pucnji iz vatrenog oružja.

Prema riječima afganistanskog ministra unutarnjih poslova Sedika Sedikija, pred restoranom su se pojavila trojica bombaša samoubica, ali je samo jedan uspio da aktivira eksploziv, dok su dvojicu ubile snage sigurnosti.

Do napada je došlo u teško doba za Afganistan jer se većina stranih trupa sprema da napusti zemlju tokom ove godine. Bojazan izaziva i približavanje predsjedničkih izbora u aprilu, kada Afganistanci treba da izaberu nasljednika predsjednika Hamida Karzaija.

Procjenjuje se da talibani neće propustiti priliku da aktima nasilja poprate i ovaj događaj, dodaje britanska agencija, prenosi Tanjug.