Teroristički napad
14

Bombaš samoubica ubio 23 osobe u Pakistanu

Klix.ba
U napadu bombaša samoubice na povorku muslimana šiita u pakistanskom gradu Rawalpindiju poginule su 23 osobe. Zvaničnici su izjavili da je bombaš aktivirao eksplozivnu napravu dok se povorka približavala džamiji u centru grada. U napadu su povrijeđene još 62 osobe.

U srijedu su izvedena još dva napada na šiite. U Karačiju su poginule dvije osobe, a u Quetti pet osoba. Napadi su izvedeni tokom obilježavanja svetog mjeseca muharrema.

Prema prvim izvještajima, zvaničnici su naveli da je u Rawalpindiju poginulo deset osoba, ali su se brojke u ranim jutarnjim satima u četvrtak povećale. Prema izjavama Deebe Shehnaz, policijske glasnogovornice, mnogi kritično povrijeđeni su preminuli u bolnicama, prenosi BBC.

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za ove napade. Napadi sunita na šiite su u posljednje vrijeme postali mnogo češći.

Karači, u kojem su jučer poginule dvije osobe i gdje je ranjeno njih još sedam, ima dugu historiju sektaških tenzija. Quetta, u kojoj je bomba eksplodirala u blizi vozila osiguranja za školsku djecu, je glavni grad jugozapadne provincije Balochistan, gdje separatističku pobunu vode etnički militanti koji traže veću autonomnost.