Svijet
0

Bombaš-samoubica u Afganistanu ubio 11 ljudi

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Bombaš-samoubica, u policijskoj uniformi, u ponedjeljak se raznio eksplozivom na ulazu u policijsku stanicu u južnom Afganistanu te ubio 11 i ranio 29 ljudi, saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Bombaški napad uslijedio je nakon nasilja u Afganistanu tokom vikenda koje je dovelo do pogibije osam stranih vojnika, među kojima i četiri Amerikanca, javio je AP.

Bombaš je u ponedjeljak aktivirao eksplozive nakon što je ušao u policijsku zgradu u Lashkar Gahu, prijestonici pokrajine Helmand, dok su policajci vježbali unutar zgrade, saopćio je pokrajinski policijski načelnik Asadullah Sherzad.

U napadu je ubijeno devet policajaca i dvoje civila a ranjeno je još 29 osoba, navodi u saopćenju ministarstvo unutrašnjih poslova.

Napad je najvjerovatnije djelo talibanskih militanata koji redovno koriste bombaše-samoubice u napadima protiv afganistanskih i stranih snaga u zemlji.

Lako naoružane poplicijske snage pretrpjele su teške gubitke u talibanskim napadima, a samo u 2008. godini ubijeno je više od 800 policajaca.

Južni Afganistan je središte talibanske pobune.

Sjedinjene Države šalju hiljade novih vojnika na jug zemlje u ovoj godini kako bi neutralizirale talibanske napade. Islamski militanti vratili su se nasilju u posljednje tri godine nakon početnog poraza u američkoj invaziji 2001.

U napadima u Helmandu tokom vikenda ubijena su tri britanska vojnika, dok su u eksploziji bombe kraj puta ubijena četiri američka vojnika.

Francuski vojnik također je ubijen u sukobu u subotu, pa je protekli vikend najpogibeljniji dvodnevni period za strane trupe u više sedmica.

Rast nasilja je prvi nagovjštaj da će napadi podmetnutim bombama kraj puta i ostale zasjede vjerovatno biti brojniji dok oko 17.000 novih američkih vojnika stiže u Afganistan u ovoj godini kako bi pomogli Amerikancima kojih je već 38.000 u zemlji.

U drugim napadima u ponedjeljak bombaš-samoubica je u zapadnoj pokrajini Farah ubio policajca ispred vladine zgrade i potom aktivirao bombu i ranio dva civila, saopćio je Rauf Ahmadi, policijski glasnogovornik u zapadnom Afganistanu.