Američki mediji
0

VIDEO / Bombaš samoubica koji je napao agente CIA-e bio je trostruki agent

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bombaš samoubica u čijem je napadu krajem decembra u Afganistanu poginulo sedam agenata američke Centralne obavještajne agencije (CIA) bio je trostruki agent Al-Qaide, javili su danas američki mediji.

Prema izvještaju američke medijske kuće ABC, samoubica je bio ljekar iz Jordana po imenu Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi (36) kojeg su prije godinu dana uhapsile jordanske obavještajne službe.

Potom su ga regrutovale jordanske službe i CIA, koja je smatrala da je uspješno "preobraćen" i navodno dat mu je zadatak da pronađe drugog čovjeka Al-Qaide Aymana al-Zawahrija.

Vjeruje se da je u tajnosti radio u Afganistanu nekoliko sedmica prije nego što je aktivirao eksploziv unutar baze CIA. Nakon što je napad izveden američki dnevnik "Washington Post" prenio je izjave dva zvaničnika američke administracije koji su rekli da je napadač namamio agente na sastanak uz obećanje da posjeduje nove informacije o rukovodstvu Al-Qaide.  

Napad u isturenoj operativnoj bazi "Chapman" u afganistanskoj provinciji Khost nanio je najteže gubitke američkim obaveštajnim službama od bombaškog napada na Američku ambasadu u Bejrutu 1983. godine.

Vijest o identitetu bombaša objavljena je nakon objelodanjivanja izvještaja u kojem najviše rangirani oficir američkih obavještajnih službi general major Michael Flynn oštro kritikuje rad američkih špijunskih agencija u Afganistanu.

Prema njegovim riječima, trenutno američki obavještajci u Afganistanu "još ne mogu da odgovore na osnovna pitanja o okruženju u kojem će djelovati američke i strane snage".
U izvještaju koji je objavila istraživačka organizacija "Centar za novu američku strategiju navodi se izjava jednog od obavještajaca da su SAD "neobavještene" usljed nedostatka uspješnih obavještajnih podataka o Afganistanu.

CIA nije željela da komentariše ove izvještaje.

Portparol talibana rekao je za katarsku televizijsku stanicu da je Al-Balawi bio dvostruki agent, koji je zavarao jordanske i američke obavještajne službe.