Obolio od raka
0

Bombaš iz Lockerbieja pušten na slobodu

FENA
Bombaš se ukrcava u avion (Foto: AP)
Bombaš se ukrcava u avion (Foto: AP)
Bivši libijski agent Abdel Baset al-Megrahi, osuđen na doživotan zatvor zbog bombaškog napada na američki avion iznad Lockerbieja 1988. u kojem je poginulo 270 ljudi, danas će biti pušten, objavila je škotska vlada.

Al-Megrahi, koji boluje od uznapredovalog raka, bit će vraćen u Libiju iz humanih razloga, usprkos pritisku iz SAD-a da ga se zadrži u zatvoru.

"Megrahi će se sada suočiti s kaznom koju mu je 'dosudila' viša sila. To je njegov kraj i ništa se ne može promijeniti. On umire", rekao je na novinskoj konferenciji škotski ministar pravosuđa Kenny MacAskill.

Glasnogovornik libijske vlade kazao je kako će Megrahija avionom u Libiju dovesti sin libijskog čelnika Moamera Gaddafija.

"Megrahi je pušten i na putu je kući", dodao je.

Megrahi (57) jedina je osoba osuđena za postavljanje bombe u avion Pan Ama Boeing 747 koji je letio na liniji London - New York. Bomba je eksplodirala iznad škotskog gradića Lockerbieja, a u atentatu je poginulo svih 259 ljudi u avionu, većinom Amerikanaca i 11 na tlu.

Sjedinjene Države i rođaci 189 američkih žrtava su se žestoko protivili njegovom puštanju na slobodu. Tražili su da doživotnu kaznu koja mu je dosuđena cijelu provede u zavtoru.

Porodice poginulih Britanaca su pak većinom smatrali kako mu ipak treba dopustiti da umre kod kuće.

Vjeruje se kako je odluci o puštanju doprinijelo i to što mnoge britanske naftne kompanije pokušavaju ojačati svoje poslove u Libiji, pa bi im Megrahijevo puštanje dodatno moglo "otvoriti vrata", prenosi Dnevnik.hr.