Svijet
171

Bombardovanje Alepa ne prestaje, bombardovano i porodilište

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Bombardovanje i dalje traje u opkoljenim područjima Alepa. UN je zatražio od Rusije da upravlja sigurnim humanitarnim koridorima koji će biti napravljeni za civile i nenaoružane pobunjenike iz Alepa u kojem svakodnevno ginu civili.

Prema informacijama aktivista, 28 civila ubijeno je u zračnim napadima koje je izvela koalicija koju podržavaju SAD. Napad se dogodio u gradu Manbij i SAD su objavile kako istražuju posljedice ovog napada. U ovom napadu ubijeno je sedmero djece. Manbij kontroliše samoprozvana Islamska država, ali je trenutno opkoljen kurdskim snagama koje napreduju uz pomoć zračnih napada koalicije.

Organizacija Save The Children objavila je kako je bombardovano i porodilište u provinciji Idlib, te da ima žrtava među pacijentima i osoblju. Detalji nisu jasni.

Rusija koja je ključni saveznik sirijske vlade, saopćila je kako će tri humanitarna koridora iz Alpea biti otvorena za civile i nenaoružane pobunjenike, a četvrti za naoružane pobunjenike. Ovaj potez pozdravile su Ujedinjene nacije, SAD i druge agencije.

"Tražimo da Rusija prepusti te koridore nama. UN i humanitarni partneri znaju šta trebaju uraditi", rekao je Staffan de Mistura, predstavnik UN-a za Siriju. Pozvao je na 48-satno primirje kako bi pomoć ušla u grad.

"Ne možete očekivati da ljudi žele hodati koridorom a da ih bombarduju i pucaju na njih", rekao je De Mistura i zatražio više informacija od Rusije.

Očekuje se da će zalihe hrane u Alepu nestati sredinom augusta, a mnoge zdravstvene ustanove će i dalje biti pod napadima.

Crveni križ rekao je kako se prava civila moraju poštovati te da se sve mora odvijati na dobrovoljnoj bazi.

"Oni koji žele ostati u gradu moraju biti sigurni", kazali su.

SAD su izrazile zabrinutost da će ovim "koridorima" civili biti natjerani na prisilnu evakuaciju, a pobunjenici na predaju.