Sve žešći sukobi
0

Bombardovana dva libijska grada

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Dva grada na istoku Libije bombardovana su u četvrtak, tvrde svjedoci napada, iako su vlasti nekoliko sati ranije objavile da su napadi na demonstrante i vojne ustanove lažni.

Dvije bombe bačene se na vojne kampove u Ajdabiyji, potvrdile su vođe plemena. Još je jedna bomba bačena na Al-Bregu, između rafinerije nafte i aerodroma, ali prema riječima svjedoka nije bilo žrtava.

Glavnogovornik vlade negirao je vojne napade na demonstrante.

"Potrebna nam je intervencija plemenskih vođa, intervencija društva, kako bi ubjedili ove ljude da sjednu za pregovarački sto", rekao je Musa Ibrahim za CNN.

On je dodao da je na sceni oružana pobuna i da ljudi napadaju policijske stanice i vojna lica.

On je rekao da vlada podržava mirne proteste, ali je ponovio stajalište da su sljedbenici Al-Qaide umiješani u proteste i da stvaraju haos.

"Uhvatili smo na desetine takvih, imamo njihove izjave i spremni smo ih pokazati međunarodnim medijima", rekao je vladin glasnogovornik.

U neredima u Libiji do sada je ubijeno više od hiljadu osoba, a mnogi su povrijeđeni tokom protesta kojima se traži odlazak Muamera Gaddafija, neprikosnovenog libijskog lidera.

Libijski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama procijenio je da je u protestima poginulo više od dvije hiljade osoba.