Francuskinja poginula
0

Bomba u najvećem kairskom bazaru

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U nedjelju je u bazaru Khan el-Khalili, najposjećenijoj tržnici u Kairu, eksplodirala bomba, a pritom je poginula jedna turistkinja iz Francuske. Meta napada su, kako se vjeruje, upravo turisti sa Zapada.

Povrijeđeno je oko 20 ljudi, a najviše je bilo omladine iz Francuske i Njemačke. Četvero njih je u kritičnom stanju. Teroristički napad desio se pored džamije Al-Hussein iz 12. stoljeća, velike turističke atrakcije u starom dijelu Kaira.

Prvi izvještaji govore da su eksplozivne naprave bačene sa okolnog krova ili iz motocikla u pokretu, ali vladini zvaničnici tvrde da je ručno izrađena bomba bila postavljena ispod jedne klupe na otvorenom.

"Posluživali smo goste, kao i obično, a onda je uslijedila velika buka", priča Madgy Ragab, konobar iz obližnjeg kafića. "Vidjeli smo gusti sivi dim i ljude kako bježe na sve strane... Neki od njih su ranjeni od stampeda, ne od eksplozije."

U roku od sat vremena nakon napada, policija je pronašla drugu napravu i ubrzo je razmontirala. Mjesto je preplavljeno sigurnosnim snagama i psima koji su tražili eventualne preostale bombe. Tri osobe su u pritvoru jer se povezuju s ovim događajem, piše Telegraph.

U bazaru Khan el-Khalili 2005. dogodio se sličan napad, kada je ubijeno dvoje, a ranjeno 18 turista. Iste godine, eksplozija u odmaralištu Sharm el-Sheikh odnijela je preko 60 života.