Policija Dubaija
0

Bomba u avionu iz Jemena nosi sve oznake Al-Qaide

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Policija u Dubaiju saopćila je u subotu da bomba otkrivena u pošiljci u avionu koji je letio iz Jemena prema Sjedinjenim Državama sadržavala moćni eksploziv PETN i da nosi sve oznake Al-Qaide.

Eksploziv u obliku bijelog praha otkriven je u punjaču kompjuterskog štampača, navodi se u policijskom saopćenju koje je prenijela državna novinska agencija WAM. Naprava je bila priključena na električno kolo, a čip za mobitel bio je sakriven unutar štampača, saopćila je policija, prenosi AP.

Bomba, poslana iz Jemena u pošiljci FedExa bila je pripremljena na "profesionalan način", navodi se u policijskom saopćenju.

PETN je ista hemikalija korištena u neuspjelom pokušaju bombaškog napada na avion američkog avioprevoznika na božićni dan. Taj napad povezivan je s ogrankom Al-Qaide u Jemenu.

"Stil urote nosi oznake slične ranijim napadima koje su izvodile terorističke organizacije poput Al-Qaide", saopćila je policija Dubaija.

"Odlučna akcija omogućila je policiji Dubaija da spriječi potencijalni teroristički čin na mjestu na koje je paket upućen", navodi se u saopćenju.

Policija je saopćila da je bila obaviještena o podmetnutoj napravi iz inostranstva, ali nije imenovala zemlju iz koje je dojava stigla. U dojavi se upozorilo na mogućnost skrivanja eksplozivne naprave u poštanskim paketima na letovima teretnih aviona FedExa koji idu iz Jemena u Dubai, sudeći po saopćenju.

Policija je saopćila kako su testovi pokazali da je glava štampača također sadržavala olovni sulfat, sastojak eksploziva koji se također može koristiti u detonatorima bombi.