Njemački obrazovni sindikat
0

Bolonjski proces - skup, neefikasan i nejasan

FENA
Njemački Sindikat radnika u obrazovanju (GEW) uputio je u utorak s redovite sjednice u Nuernbergu sudionicima 5. bolonjske konferencije, koja se od srijede održava u belgijskom gradu Leuvenu, poziv na korjenite promjene tzv. bolonjskog procesa te lakši pristup visokoškolskom obrazovanju za sve društvene slojeve.

"Deset godina nakon potpisivanja Bolonjske povelje GEW je zaključio da mnogi od zacrtanih ciljeva tokom bolonjskog procesa nisu ostvareni", stoji u pozivu upućenom sudionicima konferencije. Njemački pedagozi drže da je posebno u Bolonjskoj deklaraciji navedeno pravo na ravnopravan pristup studiju još daleko od ostvarivanja.

"GEW zahtijeva ukidanje školarina u evropskom visokoškolskom sustavu", stoji u pozivu u kojem se od potpisnica Bolonjske povelje traži da se drže Međunarodnog pakta za socijalna, gospodarska i kulturna prava Ujedinjenih naroda. U njemu stoji da bi "visokoškolsko obrazovanje postepenim uvođenjem besplatnog sistema moralo postati pristupačno svim slojevima društva".

GEW je također kritizirao preopterećenost studenata koji studiraju po "bolonjskom sistemu".

"Prekomjeran broj ispita vodi ka tome da studenti više nemaju vremena ni za samoinicijativno učenje i istraživanje, a kamoli za društveno poželjno kulturno i političko djelovanje", stoji u pozivu. Djelatnici njemačkog obrazovnog sistema smatraju da je uvođenje bolonjskog sustava doprinijelo smanjenju pokretljivosti studenata i u međunarodnoj razmjeni studenata i unutar vlastitog studija.

GEW posebno smatra da je prijelaz iz "bachelor studija" u "master studij" nepotrebno složen i otežan mnogim preprekama.

U Njemačkoj su zadnjih godina, uporedo s uvođenjem "bolonjskog sistema", uvedene i školarine u osam od 16 saveznih pokrajina, u prosjeku 500 eura po semestru.