Silvio Berlusconi
0

"Bolje biti zaljubljen u lijepe djevojke nego u homoseksualce"

FENA
Silvio Berlusconi (Foto: Reuters)
Silvio Berlusconi (Foto: Reuters)
Talijanski premijer Silvio Berlusconi u utorak je odbacio pozive da podnese ostavku zbog njegove veze s odbjeglom maloljetnom Marokankom - i čak je izazvao i novi skandal rekavši da je bolje biti zaljubjen u lijepe djevojke nego u homoseksualce.

Njegovi komentari izazvali su zgražanje među grupama za zaštitu prava homoseksualaca i potakli su nove pozive za njegovom ostavkom, prenosi AP.

Opozicioni političari optužili su Berlusconija da je zloupotrijebio svoj položaj pozivajući milansku policiju u maju kada je 17-godišnja odbjegla Marokanka po nadimku Rubi uhapšena zbog navodne krađe. Novine su javile da je Berlusconi poručio policiji da će lokalni stranački zvaničnik preuzeti staranje o djevojci, koja je posjetila Berlusconijevu vilu barem u jednoj prilici, prenosi AP.

Čak su i komentatori u novinama desnog centra, u Berlusconijevom vlasništvu, kritikovali premijera što je intervenisao u slučaju mogućeg krivičnog prekršaja. Berlusconijev bivši saveznik i sadašnji suparnik Gianfranco Fini izjavio je da premijerove afere uznemiruju Italiju.

Berlusconi je, međutim, ponovo branio svoj životni stil i naklonost prema mladim ženama poručivši na sajmu u Milanu u utorak da je "bolje biti strastven prema lijepoj djevojci nego prema homoseksualcu".

Grupa za prava homoseksualaca Arcigay zatražila je izvinjenje jer je premijer uvrijedio i žene i homoseksualce.

Premijerovi komentari "predstavljaju opasno poticanje na predrasude, nepravdu i patnju", navodi predsjednik Arcigaya Paoilo Pantane u otvorenom pismu Berlusconijevoj ministrici za ravnopravnost spolova, Mari Carfagni.

Carfagna je u odgovoru na pismo branila Berlusconijeve napore na uvođenju mjera protiv diskriminacije i navodi da se on samo šalio.

"On apsolutno nikada nije imao namjeru da uvrijedi žene ili homoseksualce", navodi ona u pismu.