Svijet
67

Bolivijski predsjednik savjetuje papi da proba list koke zbog zdravlja

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Evo Morales, predsjednik Bolivije tokom posjete Vatikanu u petak savjetovao je papi Franji da počne konzumirati list koke, jer i on sam to radi.

"Konzumiram list koke redovno i dobro mi je zbog toga. Preporučujem i vama da to radite, kako biste bili jaki do kraja života", kazao je Morales prije sastanka s papom Franjom u Vatikanu, gdje je razgovarano o ekonomskim i socijalnim pitanjima.

Zatim je Morales papi poklonio tri knjige u kojima je objašnjeno zbog čega je dobro konzumirati list koke. On je također papi predao pismo dvojice predstavnika sindikata radnika iz Bolivije, kojima su lokalni katolički poglavari savjetovali da ne konzumiraju koku.

Lišće koke tradicionalno konzumira stanovništvo iz područja Anda u medicinske ali i vjerske svrhe, posebno zbog smanjenja efekta visinske bolesti i umora. Ujedinjene nacije su konzumiranje lišća koke proglasile ilegalnim 1961. godine, ali je u Boliviji dozvoljeno kultivisanje usjeva koke u ograničenim količinama za domaće tržište.

Bolivija, Kolumbija i Peru dominiraju kada je u pitanju ilegalna proizvodnja koke.

Kada je papa Franjo prošle godine posjetio Boliviju, kazao je novinarima da je želio probati list koke, kako bi lakše podnio rijedak zrak u glavnom gradu La Pazu, koji se nalazi na 3.500 metara nadmorske visine. Međutim, poslije je kazao da to nije uradio.