Svijet
0

Bolivijski ministar o padu aviona s nogometašima: To je bilo ubistvo, a ne nesreća

FENA
Bolivijski ministar odbrane Reymi Ferreira izjavio je da je za tragični pad aviona u Kolumbiji 29. novembra, u kojem su bili i nogometaši ekipe brazilskog prvoligaša Chapecoense Real, kriv pilot.

"Avion je imao premalo goriva. To nije bila nesreća, bilo je ubistvo", rekao je Ferreira.

U nesreći aviona, koji je prevozio nogometaše na finale južnoameričkog kupa u Medellin, poginuo je 71 putnik, među kojim sedam članova posade, 21 novinar i 19 nogometaša kluba Chapecoense Real. Preživjeli su tri nogometaša, brazilski novinar i dva člana posade.

Avion je uzletio u Brazilu, zaustavio se bolivijskom Santa Cruzu i nastavio put prema Medellinu. Sa aerodroma u drugom najvećem kolumbijskom gradu su saopćili, da je posada u 22 sata po lokalnom vremenu poslala hitan poziv i poruku da ima probleme s elektronikom, a zatim se avion srušio.

Direktor kolumbijskog civilnog zrakoplovstva Alberto Bocanegra je među hipotezama nesreće naveo da je avionu nestalo gorivo. On je dodao, da ukoliko se utvrdi da je to uzrok pada aviona, to bi značilo da je u pitanju bio nemar pilota, koji je odgovoran da avion ima dovoljnu količinu goriva.

Tužilaštva u Boliviji, Brazilu i Kolumbiji su pokrenula neovisne istrage o uzrocima tragedije.