Svijet
0

Bolivija: Prošao referendum za veću autonomiju Santa Cruza

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najveća i najbogatija bolivijska provincija Santa Cruz u nedjelju se na referendumu velikom većinom glasova opredijelila za veću političku i ekonomsku autonomiju od središnje državne vlasti na čelu s ljevičarskim predsjednikom Evom Moralesom, pokazuju to izlazne ankete nakon zatvaranja birališta.

Prema izvještaju agencije Focaliza koja je provodila anketu, a koje je objavljeno na lokalnoj televiziji, 86 posto birača glasalo je za veću autonomiju Santa Cruza, a 14 ih je posto bilo protiv. Takav je rezultat bio i očekivan budući da su Moralesove pristalice najavile bojkot referenduma, a izlazne ankete nisu dale procjene o broju birača izašlih na referendum.

Referendum u provinciji Santa Cruz prvi je od četiri koliko su ih, također zbog zahtjeva za većom autonomijom od središnje vlasti, najavile bolivijske istočne provincije, a pokazuje koliko je snažna podjela između Moralesovih pristalica i opozicijskih konzervativaca.

Na ulicama Santa Cruza odjekuju trube iz automobila kojima građani slave pobjedu na referendumu, kojega je predsjednik Morales nazvao nezakonitim.

U manjim sukobima između pristaša dvaju tabora diljem provincije ozlijeđeno je 20-tak osoba, koje su, prema navodima policije, naoružani palicama i kamenjem izazvali protivnici Moralesova režima, a svjedoci tvrde i da je jedna osoba poginula kada je policija ispalila suzavac kako bi primirila nasilnike.

Rezultat referenduma, teoretski, daje opozicijskoj vlasti u Santa Cruzu više kontrole nad prirodnim izvorima koji uključuju i farme te oko 10 posto rezervi bolivijske nafte i prirodnog plina.

Usprkos Moralesovom odbijanju priznanja valjanosti referenduma, prenosi Hina, većinski "da" mogao bi ga prisiliti na pregovore s političkim protivnicima u Santa Cruzu i tri druge "autonomaške" provincije na istoku zemlje.