Svijet
1

Bolest "oblikovala" misli Karla Marxa?

Sarajevo-x.com
"Otac" komunizma kako su ga mnogi nazivali - Karl Marx bolovao je od teške kožne bolesti. Prema riječima britanskih dermatologa, takva bolest izaziva halucinacije i otuđenje od društva pa mnogi smatraju da je upravo takva situacija oblikovala misli slavnog mislioca i filozofa Karla Marxa.

Stavovi slavnog Karla Marxa koje je iznosio u svojim knjigama i spisima, možda je oblikovala teška i bolna kožna bolest od koje je bolovao, izvijestio je Times.

Iako bolest u njegovo vrijeme nije bila poznata, a u izvještajima ne postoji dijagnoza o bolesti, Marx je u nekoliko navrata u pismima spominjao svoje zdravstveno stanje koje ga je, osim što je bilo vrlo bolno, otuđivalo od društva.

Simptomi bolesti su velike izbočine na koži koje izgledaju kao opekotine, a iz kojih izlaze gnoj i tekućina. Marx je svom prijatelju Friedrichu Engelsu u jednom pismu rekao kako još uvijek ima velike prišteve svuda po tijelu, "čak i na zadnjici i penisu". Ljekari kažu da je zbog toga Marx proživljavao velike bolove.

Iako nije potvrđeno, naučnici vjeruju da je bolest uvelike obrazovala Marxove stavove, a da su otuđenje i siromaštvo u kojem je živio uslovili njegova razmišljanja i djela.