Svijet
19

Boko Haram: Više od 200 otetih djevojaka udato za borce

FENA
Muškarac koji tvrdi da je vođa Boko Harama, Abubakar Shekau, izjavio je u subotu da je više od 200 djevojaka otetih prije šest mjeseci "udato" za borce te grupe, što je u suprotnosti s tvrdnjama nigerijske vlade da će djevojke uskoro biti oslobođene. Mnoge među otetim djevojkama su još djevojčice.

Nigerijska vojska kaže da je Shekaua ubila prije godinu dana. Isti muškarac također je odbacio tvrdnje da su u toku pregovori o primirju i dodao da grupa drži njemačkog taoca otetog u julu u gradu Gombeu na sjeveroistoku zemlje.

"Sve smo ih poudali. Nalaze se u kućama svojih muževa", rekao je Shekau govoreći o djevojkama otetim u aprilu iz srednje škole u Chiboku na sjeveru Nigerije.

"Znate li da je više od 200 djevojaka iz Chiboka prešlo na islam? Dosad su napamet naučile dva poglavlja Kur'ana", dodao je.

Petogodišnja borba za uspostavu islamske države Boko Harama, koji je ubio hiljade ljudi i čiji naziv znači "Zapadno školstvo je grešno", najveća je prijetnja sigurnosti vodećem afričkom gospodarstvu i važnom izvozniku nafte, prenosi Hina.

Vezani članci